Jag får emellanåt frågan: ”Varför uppmuntrar du människor att göra slut?” Förstår den inte riktigt med tanke på att det mesta som jag skriver om handlar om motsatsen: hur kan vi vara och göra för att hålla samman? Samtidigt inser jag att en del personer känner som de gör av olika anledningar, men låt mig förklara varför jag tycker att vissa förhållanden inte bör fortsätta:

Vad är syftet med en relation? Att härda ut den? Fortsätta för barnens skull? Stanna kvar därför att rädslan för ovisshet är så stark? Eller skuldkänslor som gör att vi håller tillbaka sanningen: ”Jag älskar dig inte längre (eller så har du aldrig gjort det)” Eller är poängen med att vara två, att göra oss till ännu bättre människor? Bli mer insiktsfulla, empatiska, emotionellt intelligenta och kommunikativa? Att göra det ännu bättre att leva helt enkelt?

Det är en sak att som singel resonera med sig själv: ”Jag har fattat det! Jag kan det här med kärlek och hur man ska bemöta en partner” Men att leva med någon dag efter dag och visa hur kärlek i handling ser ut, är någonting helt annat. Vardagsverkligheten och våra beteenden visar graden av vår genuina förståelse.

En relation som dränerar oss på energi, gör att vi känner oss värdelösa, kidnappar vårt självförtroende, och/eller saknar kärlek, är inte i närheten av att vara en bra plats att stanna kvar på. Inte ens ”för barnens skull”! Varför ska de behöva utsättas för två vuxna som undviker varandra, ständigt tjafsar, går bakom ryggen på varandra, en smartphone som ständigt tas med in i badrummet, olyckliga och trötta ansikten, osanningar, någon som offrar sig för husfridens skull, avsaknad på alla former av fysisk och emotionell närhet…? Barn ser mer än vi någonsin kan föreställa oss. Kärleksrekvisitan genomskådas varje dag!

Jag uppmuntrar dem som har kärlek och respekt kvar, men som av olika anledningar har fastnat, att hitta tillbaka till vi. Men när jag ser att någon är olycklig, begår emotionella övergrepp på sig själv, eller utsätts av partnern, tvingar sig kvar av sociala omständigheter, rädsla etc. ber jag dem att tänka om. Inget förhållande eller person i världen är värd förlusten av dig själv. Aldrig någonsin!

Hur ser kärlek ut i handling? Hur gör ni varandra lyckliga? Kan du vara dig själv på platsen där du befinner dig? Kan du säga ditt hjärtas mening? Är ni ett par som är bra förebilder för barnen? Kan du andas avslappnade andetag i förhållandet? Tillit? Attraktion? Respekt?

Anknytningsmönster & varför du blir den du blir i dina relationer? Webinar måndagen den 9/3 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach