Känslor som himmel och helvete – de kan ta oss till de mest fantastiska platserna. Eller de mörkaste.

Det är få saker som kommunicerar så tydligt till oss som just känslorna. De ropar när någonting är underbart, njutningsfullt, skrämmande, sorgligt… Så mänskligt.

Emellanåt pressas vi hårt och i dessa stunder är det oerhört lätt att fullständigt uppslukas av en eller ett par känslor. Vi blir likt en pianist som enbart använder 2 – 3 tangenter under sitt framförande, när det finns ett antal fler att välja bland.

Det är lätt att hamna där när t.ex. ett förhållande tagit slut eller andra ofrivilliga händelser slår emot. Vi får tunnelseende och snärjs in i det emotionella spindelnätet. Ju mer vi försöker komma loss, desto omöjligare.

Tänk bara på vad rädsla kan göra med oss: vi blir kontrollerande, aggressiva, försvagade, gränsöverskridande (på ett destruktivt sätt), missbrukande… Lidandet kommer som på beställning.

När det är som värst så kom ihåg: du är inte dina känslor. De är delar av dig, men du är inte dem. Det finns en plats inom oss där vi kan ta skydd och hämta kraft. Ladda batterierna och så småningom kliva ut i solljuset. Från bergstoppen se landskapet som är oändligt mycket större än det vi för tillfälligt känner.

En enda upplyftande tanke som tar fäste på insidan, kan förändra hela bilden. Vi orkar ta stegen framåt som får oss att börja agera utifrån klarsynthet och omtanke om oss själva, istället för bedövande rädsla.

Vi är mer än det vi tror oss vara!

Michael Larsen – relationscoach

Kan du inte komma över ditt ex? Webinar den 3 september kl 20.00. Du är varmt välkommen!