Det är inte alls ovanligt att en f.d. partner gör om oss i sitt psyke p.g.a. att det underlättar processen att komma vidare. Hon eller han möblerar om ”rummet” eller ”totalrenoverar” för att det känns bättre att ha en sämre bild av oss. Vi gör även om dem!

Förenklat skulle man kunna säga att den som blir lämnad, idealiserar, medans den som går, förmörkar. Självklart finns det oändligt många varianter på hur vi reagerar i samband med en separation/skilsmässa, men i mitt arbete tycker jag mig skönja en röd tråd gällande våra separationsbeteenden.

Vi pratar med familj, vänner eller terapeut om vad som hänt, och här kommer det fram mönster som har med våra personligheter att göra: vi anklagar den andre eller i oss själva. Ofta i en mix!

Istället för att behöva konfronteras med känslorna kring de tre ”heten”: tomheten, utbytbarheten och ensamheten, projicerar vi det icke önskvärda i vår egen person på vårt ex. Eller så snärjer vi in oss i självanklagelser: ”om jag bara hade…om jag inte…”

Nu till den stora utmaningen: hur reagerar vi inför att den som vi delat år och kanske har barn tillsammans med, lämnar ut och prata illa om oss? Det ligger nära till hands att vilja svara med några verbala missiler.

För vår hälsas skull, behöver vi komma till ett läge där den andres ord och beteenden inte ständigt kastar oss in i den emotionella berg och dalbanan. Vi kan inte styra över vem vårt ex har kontakt med. Vi kan inte hindra henne eller honom från att smutskasta, förvränga, ljuga, utelämna hela versionen om vad som hänt…

Det är en stor konst att kunna luta sig tillbaka och säga till sig själv: ”jag kan inte göra någonting åt hennes/hans val. Det gör ont och samtidigt behöver jag avstå från att reagera genom att förklara och försvara mig. Mitt fokus och min energi behöver ligga på att skapa ett så bra liv för mig själv som möjligt.”

Gemensamma vänner kommer att välja sida och du kommer att bli besviken. Hon eller han kommer att göra saker som du i dina vildaste fantasier inte förväntat dig. Så är det bara!

Avstå från att kriga och koncentrera dig istället på att se om ditt ”hus”. Vilka lösenord behöver bytas ut? Vilka papper behöver du se över? Vad behöver du göra för att inte hamna i känslomässigt kaos? Vilka dagliga vanor kan du göra till din närmaste allierade?

Vi är människor: vi faller, trampar fel, gör saker som går emot vår självbild…och vi reser oss upp igen. Vi såras och vi läker!

Att ha barn tillsammans med en narcissist – webinar söndagen den 26/1 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach