Mannen berättar: ”hon var mitt allt och jag var närvarande i vårt förhållande. Dagen innan sa hon vilken fantastiskt fin man jag var och att hon älskade mig. Vi hade svackor som de flesta andra, men att det skulle finnas en annan man med i bilden. Hur ska jag kunna lita på någon igen?”

Frågan som den här mannen kämpar med är en av de vanligaste som mina klienter ställer. Att orka, våga och ta risken att älska någon igen. Vad gör man när tilliten slagits i spillror? Drömmarna och planerna som frontalkrockat med en verklighet som vi inte kan greppa och smälta.

Smärtan är på riktigt! Likaså ilskan och skuldkänslorna. Utbytbarheten och ensamheten. Känslomässigt kaos som tagit stryptag på oss…

Klyschorna som många i all välmening vill lindra oss med står på kö.

”Det handlar inte om dig utan om henne/honom!”

”Världen är full av kvinnor/män!”

”Nu gäller det att du hittar dig själv först!”

Meningarna kan nå det yttersta emotionella hudlagret, men djupare in, har ett frö börjat gro: ”om hon/han kunde göra så mot mig, vem kan då inte?”

Låt oss för ett litet ögonblick ta på de krassa glasögonen (inte de cyniska)!

  • Det finns människor som kan säga att de älskar oss, därför att de kanske känner så i stunden. Hon eller han kanske testar hur det känns att säga orden till oss, för att uppleva/mäta sanningshalten i orden.
  • Det finns de som är konfliktskygga in i det sista och därför gör allt för att inte såra. De säger helt enkelt inte som det är.
  • Människor brottas med sina driftsmässiga delar och intellektet: ”vi har barn och hus, samtidigt kan jag inte sluta tänka på den andra kvinnan/mannen. Borde inte göra detta, men jag känner mig äntligen levande.”
  • Det finns personer som gör vad de vill utan att känna skuld och empati.

Verkligheten är fylld med motgångar och fantastiska möten/upplevelser. Det finns kärleksfulla människor som du kan lita på och bli lycklig tillsammans med. Våra sår är på riktigt och det finns de som känner sina egna och värnar om dina. Emotionella frakturer läker.

Vi behöver både kärlek och integritet i våra liv: är personen som du dejtar/träffar tillräckligt självreflekterande och förmögen till kärlek i handling över tid?

Låt inte din historia få göra ”relationsöversättning” på framtiden (ditt ex och dina upplevelser är inte nödvändigtvis karaktärsdragen i en ny partner). Ge människor en chans att få visa vilka de är.

Föreläsning live – Att hitta kärleken och hålla den levande med Therese & Michael. Varmt välkomna! Klicka på respektive stad nedan för anmälan.

Göteborg den 29/1

Malmö den 30/1

Örebro den 20/2

Stockholm den 26/2

Michael Larsen – relationscoach