En man är på väg hem från arbetet och i vanlig ordning har han ingen aning om vilket humör sambon kommer att vara på. Beredskapen på att hans väskor kan stå packade i hallen höjer hjärtfrekvensen.

En kvinna har börjat undra om allt som hon sett, hört och läst, bara är överdrifter från hennes sida. Hjärnspöken som kommer från ett dåligt självförtroende. Hennes man har lyckats intala henne att familj och vänner tycker att hon borde söka hjälp för sitt osunda kontrollbehov.

En kvinna vågar inte lita på sanningshalten i det som dejten berättar. Hon har förlorat tilliten till män i stort och har bestämt sig för att inte ta risken att gå in i en relation fler gånger.

Traumat har många ansikten!

Den narcissistiska personligheten är till sin natur oftast väldigt karismatisk och övertygande. Även om du såg svart på vitt hur hon/han skrev och tog emot sexuella meddelande från en annan kvinna/man, så bet motattackerna på dig. Du fick höra att du var hämmad, tråkig och inte gav tillräckligt med uppmärksamhet, vilket var anledningen till att hon/han var otrogen.

Allt dåligt kommer från dig. Allt gott från henne eller honom (den narcissistiska personens logik).

Du orkade inte stå emot och argumentera för din sak, då hon/hon tjatade och anklagade i timtal för att du skulle ge upp och inse hur fel du är. Du levde på de fina stunderna som du höjde till skyarna som ett sätt att överleva: ”nu har hon/han kanske äntligen nått insikt! Nu börjar hon/han förstå!”

Dessa små romantiska öar som en fristad mot ett mörkt hav. Hoppet och den humanistiska övertygelsen om att människor innerst inne är goda och vill väl. Vi vill och kan inte ta in att någon kan vara så fruktansvärt manipulativ och självisk.

Men de kan n-personen! Utan problem! Ha inga illusioner om annat!

Våra kroppar och psyken tröttas ut av försöken till att parera och förklara oss under attackerna. Hur många gånger har du inte fått försvara dig?

Alla dessa dränerande försök till att förstå hur någon kan bete sig såsom hon/han. Alla löften som vi gett till vårt jag: ”aldrig mer! Nu räcker det!”

Och så berättar vi för familj och vänner att vi ska avsluta förhållandet. Och sedan skammen över att vi stannade eller gick tillbaka igen.

Den narcissistiska kvinnan och mannen är mästare på att fånga in oss i sitt gravitationsfält. Igen och igen! De är så fruktansvärt övertygande eftersom de är ett med den grandiosa och löftesgivande bilden av sig själv.

N-personer tror inte att de är perfekta. De vet att de är det! Förnekelse och fullständig oförmåga till självreflektion ingår i deras psykologiska DNA. De är världsmästare på att ljuga för andra och sig själva.  

Många beundrar n-personen då de enbart mött ytan. Denna sociala fernissa av ”värme”, kompetens, handlingskraft, intelligens, ”trevlighet” och oerhörda förmåga till att känna av vad andra vill se och höra. Dessa kloka och vackra ord utan substans.

Det är inte konstigt att vi blir traumatiserade! Du är kanske en av de ytterst få, eller t.o.m. den enda som sett vem hon eller han egentligen är.

Det går att bli fri! Det är fullt möjligt att läka såren.

Den destruktiva attraktionen mellan en högkänslig/medkännande personlighet & en narcissist – webinar söndagen den 4 juli klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach