relationer

De sitter vid bordet bredvid mig på kaféet och samtalar. Mannen i fyrtioårsåldern och kvinnan runt nittio. De ger intryck av att vara nära släktingar. Det går bara inte låta bli att ta in orden som den karismatiska kvinnan uttalar: ”sälj aldrig dig själv billigt. Sälj dig inte för några gryn. Jag vet att din f.d. behandlade dig illa. Den här kvinnan du just börjat träffa, låt inte henne ta dig för givet.”

Mannen tittar på sin farmor, mormor eller vilken relation de nu har och nickar instämmande. Tänk vad rätt placering på ett kafé kan ge uppslag till en man med datorn framför, som under några minuter inte hade en aning om vad skulle skriva. ”Sälj dig inte för några gryn.” Jag tackar henne inom mig. Tänk så många tankar, känslor, upplevelser och erfarenheter som passerat genom den här kroppen och själen. Påminns om varför vi är här.

Önskar att alla unga som äldre hade en nära, mentor och klok person som henne. En som sår de rätta fröna i medvetandet. Min farmor var en sådan person – närvarande, vis och kärleksfull. Det bodde stor värdighet inom henne.

Kvinnan bredvid serverar möjligheter till självkänsla. Vi behöver alla lyssna och ta in budskapen som höjer horisonterna.

Vilka ord och meningar kan du hålla fast vid en dag som denna?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare