relationer och kärlek

Vilken bra fråga en av bloggvännerna ställde: ”Hur tänker ni att jag gör om jag inte låter nån ta mig för given?”

Hur gör man för att inte ”sälja sig för några gryn?”

Jag har själv praktiserat motsatsen och det ger en hemsk känsla av maktlöshet.

Låt mig börja med en fråga – vad fungerar BRA i ditt liv? Ge frågan lite tid. Även om det bara skulle var en enda liten till synes obetydlig sak. Vad är du nöjd med? Vad kan du känna tacksamhet för?

Ställde frågan till en person som blivit lämnad och svaret blev: ”mitt utseende. Men även det håller på att falna. Ser du mina mörka ringar runt ögonen?” Jag såg dem, men också en öppning:

”Hur kan du göra för att ringarna kring ögonen skall gå tillbaka?”

Svaret blir: ”genom att sluta sända sms på nätterna som jag vet att det ändå inte blir någon respons på.”

Självklart finns det djupare skikt än att sluta sända meddelande och be om kärlek, men någonstans måste vi börja. Gräva där vi står. Fråga oss själva: ”vad gör mina handlingar med mig? Hur påverkar ångesten mig och hur länge håller lindringen i efter ett skickat sms?” Inte många minuter innan paniken smyger sig på efter ett icke svar.

VI BEHÖVER ETT MÅL ATT LÄNGTA TILL. EN MENTAL BILD SOM VÄCKER LUST. NÅGOT SOM ÄR STARKAREN ÄN BEDJANDET OCH REAPRISET: ”SNÄLLA, GE MIG VÄRDE!”

När vi lyckas avstå, växer självförtroendet en aning Vi misslyckas kanske några gånger, men vinner även segrar. Ringar (inte runt ögonen) sprider sig på vattenytan och ”smittar” av sig på andra områden. Ett trappsteg åt gången. Vårda framgångarna.

Det är svårt. Det är ingen mening att låtsas som annat, men vad är alternativet?

Hur villig är du att förlora det som du faktiskt är nöjd med?

Genom att hålla kvar vid frågan i rubriken, kommer svaren gradvis att växa fram. Rätt frågor till oss själva ger struktur. Det är som att hänga upp kläderna som ligger i en röra på golvet och stolar, på galgar så att vi hittar det vi letar efter utan att behöva panikrota.

Hur gör jag för att inte låta någon ta mig för givet? Vad är självvärde?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare