Mannen berättar att kvinnan vänder honom ryggen varje gång han vill prata med henne om det som inte fungerar i förhållandet. Han har kämpat i ett par år för att nå fram, men hon är antingen för trött eller ”fullt upp över öronen.”

Jag har lärt mig genom mitt jobb att människor oftast har en magkänsla när det är något som inte stämmer, men av olika anledningar vågar de inte kommunicera ut oron och funderingarna. Kanske är det resignation som ligger bakom. Försök efter försök utan tillstymmelse av resultat!

Skulle du vilja flyga med ett flygplan där piloten och flygteknikerna gäspar åt behovet av regelbunden service och kontroll. Skulle du lämna resan åt intuition och ”lita på processen”?

Så varför upprepas den här sortens inställning gång på gång i relationer? En partner som bara tycker att du ”krånglar till det”, att en förfallen tillit, avsaknad av fysisk närhet, och ta dig och tvåsamheten för givet inflation, inte är något problem.

Fråga dig själv:

”Hur generös är min villighet att stretcha mig till självutplånande anpassning? Allt för barnen och familjens skull.”

Hur många år till är du beredd att offra? Hur många tårar till? Hur många fler steg i ensamhet med en skugga vid din sida?

Jag är ingen person som förespråkar lättvindiga avslut. Tvärtom! Men det går aldrig, inte under några som helst omständigheter att fortsätta med förnekaren, härskaren, den emotionella ryggtavlan, offret, pajasen som skojar bort allt du säger…

Förnekelse och bortförklaringar är relationsdödare!

En partner som ser problemen, är villig att jobba med sig själv och är kommunikationsöppen signalerar:

”Jag tar det här på allvar. Jag menar väl med dig/oss. Du är ingen automatisk och slapp självklarhet för mig.”

Går det att fortsätta en relation med någon som envisas med att blunda och gå runt med ear plugs och hörselkåpor? Nej! Inte om du är omtänksam med din livstid och  lycka.

Låt inte separationsoro och rädsla för ensamhet få trumfa din inre sanning och självrespekt. Dina val och vanor skulpterar dig, så gäspa därför inte uppgivet.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Jag finns här för dig – michael@separation.se