Älskar alkoholisten vin? Tablettmissbrukaren medicin? Känner sexmissbrukaren sig harmonisk framför datorn eller hel tillsammans med den tillfällige kontakten? De flesta vet svaret. Men hon/han älskar kanske för ett kort, kort ögonblick personen de tror att de är i dimman. Ruset som ger illusionen av styrka.

Samma kan gälla kärleken, eller det vi tror är kärlek. Vem har inte känt kicken från det grandiosa? Villigheten till storverk och odödlighet i VI? Liksom baksmällan när det inte blev som vi tänkt oss.

Beroendet innehåller några bestämda komponenter: avsaknad av kontroll, uppslukande/besatthet, blindhet inför negativa konsekvenser och ihärdiga försök till ångestlindring. En del av oss har varit där när det kommer till parförhållanden En relation vi till varje pris vill rädda trots repriser  när det gäller förminskande av Jaget, integriteten och självförtroendet. ”Om personen mitt emot bara såg mig! Och sina problem.”

Vi vill få ihop det – för: ”jag älskar ju honom/henne!”

Låt oss pausa en liten stund: är kärlek att älska någon, då vi samtidigt tappar bort oss själva i kaos? Eller är det bundenheten till en stark förhoppning? En längtan efter att bli sedd och bekräftad som drar starkt?

Vilken längtan projicerar vi på personen vi är tillsammans med eller har mist? Vilka stup är det som skall överbryggas?

Beroende syftar till att maskera osäkerhet, ensamhet, existentiell ångest (tomhet inför livet) och rädsla. Kärleken befriar!

Hälsosamma relationer har realistiska förväntningar. Tillit som motsats till destruktivt kontrollbehov. Ett behagligt varande. Ett plus ett som blir mer än två – eftersom fantastiska möten lyfter fram det bästa inom oss.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta mig på michael@separation.se