Det här är en dag som är fantastisk för många! Men även en smärtsam påminnelse för den som är singel eller känner sig ensam i tvåsamheten.

En kvinna berättar: ”Den här dagen är den värsta på hela året! Den påminner mig om hur långt ifrån allt det där jag är!”

Vi behöver vidga innebörden i Alla Hjärtans Dag. Det är någonting oändligt mycket mer än romantik, restaurangbesök, sköna bilder på sociala medier, chokladaskar och blommor.

Vad är kärlek? Hur ger och tar vi emot den?

Jag ser en kvinna; troligen i sena åttio årsåldern vid sitt kafébord. Hon har klätt upp sig, köpt en kopp kaffe och bakelse. Hon verkar fira den här stunden – som om nuet är det enda i livet som verkligen betyder något. En värdighet vilar över henne och jag ser även den unga kvinnan i henne: Vad drömde hon om? Vad tog hon för sig utav? Hur ser hennes minnen ut?

Kärleken kostar ingenting. Den kräver ingenting. Har inga dolda agendor och checklistor som ska bockas av. Det den däremot förväntar sig av oss: är vår närvaro och öppenhet. Och integritet.

Närvaro och öppenhet: vad betyder det för dig? Inte som filosofiska begrepp utan i praktiken.

Vi må ha utsatts för svek och fått tilliten djupt sårad. Det gör ont, men det var inte kärleken som örfilade oss, utan bristen eller avsaknaden av den. Om vi ständigt söker känslomässig näring utanför oss själva, kan vi aldrig riktigt slappna av, eftersom rädslan för att mista ständigt viskar i bakgrunden.

Acceptansen kring att hjärtat som älskar är sårbart, gör oss betydligt friare än när vi håller krampaktigt fast eller bygger murar för att skydda. Jaga aldrig eller tigg om kärlek. Jag vet att det är relativt lätt att skriva kloka tankar i en blogg, men i praktiken…Tänk om det är det som är själva poängen med livet: att skala bort alla höljen som vi byggt upp under resan: besvikelser, hårda ord (även dem vi säger till vår egen person), rädslor vi begravt men som ännu styr oss i oändligt högre grad än vi vill kännas vid.

Kvinnan på kaféet ger intryck av att ha gjort kopplingen: omtanken kring oss själva och en upprätt hållning är tilldragande oavsett vart i livet vi befinner oss.

Michael Larsen – relationscoach

Så lämnar du en narcissist – webinar den 22/2 kl 20.00. Du är varmt välkommen!