LindosLäser era kommentarer och berörs över hur ni stöttar varandra: uppmuntrar, delar med er av det svåra, visar sårbarhet, styrka och hopp. De skiftande fasetterna av hur det är att vara människa! Vi läker genom igenkännandet: ”hennes/hans berättelse liknar min! Jag är inte helt ensam!”

Vad betyder det egentligen att tycka om sig själv – eller t.o.m. att älska sig själv? Är det inte bara positivt tänkande med sliskig yta? Floskler som säljs in för att vi skall må lite bättre?

Jag vet; vägen framåt är kantad av cyniker – personer som när sig på att recensera ditt liv.

Men behöver du verkligen bry dig om dessa energiförövare?

Tänk om det finns något grundläggande inom oss som förtjänar att få le, njuta, förundras, skratta, drömma, förverkliga… vara omtyckt och respekterad av du.

Om ja, hur börjar vi i så fall?

  • Avslöja de självnedtryckande tankarna och handlingarna som du upprepar dag efter dag. Se igenom det som låser dig i ett kroniskt melankoliskt tillstånd.
  • Gör minst EN sak varje dag som du kan respektera dig själv för. För en del kan det innebära något så till synes litet som att gå upp en kvart tidigare på morgonen. Vara en mer närvarande partner och förälder, fysisk träning, hålla städat i hemmet. En sak som kan förändra allt annat… Bra vanor är en fantastisk smittohärd!
  • Dela din oro! När vi går runt med tyngder och ”tänk om” bilder, blir de oftast oändligt mycket större och mörkare än vad de egentligen är. Berättandet ger perspektiv och inte sällan finns lösningarna närmare än vi kan föreställa.
  • Låt ord och handling överensstämma (jag vet vad självbesvikelser gör med en). Sätt upp realistiska mål och följ dem – varje dag! Bannlys uttalanden som: ”jag borde börja äta hälsosammare, träna… En dag skall jag… Om han/hon inte gjort så mot mig…” Du styr upp livsriktningen genom det du gör idag, inte genom det du vagt sitter och önskar.
  • Ha personer i din närhet som lyfter. Marinera varandra i kärleksfull bekräftelse. Gör bra saker för andra. Givande ger! Kärlek till andra multiplicerar kärleken till dig själv.

Vi är mer än vår historia och situationen vi befinner oss i! Vilka drömmar hade personerna som mejslade in orden i stenblocket (bilden ovan) för tusentals år sedan? Vad hade de sagt till dig att göra med din tid? Vad hade du velat säga till dem som kommer efter dig?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare