Jag hade en ångest som ständigt försökte hoppa upp på min rygg och bita sig fast. Ibland lyckades jag springa en bit, men efter ett tag så var den där igen. Jag levde ett liv som jag inte hade valt; skilsmässa, halverad tid med mina döttrar, en förlorad familjeidentitet och en massiv känsla av misslyckande.

Jag levde i exil i mitt eget psyke i flera år!

Det är som att ångest ”älskar” när vi inte har ordning på våra liv. Det är som om den blir insläppt på festen varenda gång, då det står så mycket uppdukat för känslan av värdelöshet att frossa i.

Det finns många nödutgångar för att slippa sopsortera och möta den egna personen. Vi kan göra djupdyk i dejtingappar, vara arga på ett ex, politiker, konstruera luftslott för att slippa se hur illa ställt det är med oss. 

Psyket kämpar för att föra oss bort från problemets kärna: att vi känner oss så fruktansvärt ensamma! Vi försöker komma undan tomheten som tagit boning i bröstkorgen. Jag tror att de flesta av oss har den djupa längtan i sitt emotionella DNA: att få ha någon att älska och vara älskade utav.

När tomrummet blir för överväldigande går våra mentala försvarsmekanismer igång, och vi försöker skapa upplevelser av att ha kontrollen. Vi försöker så snabbt det bara går, hitta en ny partner. Ta ett extra glas vin i försök att slappna av och få illusionen av att ”allt ordnar sig!” Ventilera frustration på sociala medier. Träna flera pass om dagen. Konsumerar, spelar, chattar, porrsurfar…

Tillvägagångssätten är många då känslan av maktlöshet blir stor. Men det finns ingenstans att fly. Förutom tillfälligt!

Att känna mening, sammanhang och kärlek är nödvändiga beståndsdelar. Jag menar inte att vi måste vara i en relation för att kunna uppleva kärlek. Kärleken finns i så många former!

Ångesten försöker säga någonting till oss. Till mig kommunicerade den: ”du lägger allt ditt värde i händerna på andra. Du låter en partner och ett ex bestämma vem du är inför dig själv.”

”Att ha barn tillsammans med en narcissist del 1 – webinar torsdagen den 20/5 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach