En gång i tiden spelade jag rugby och om det var en sak som jag lärde mig, så var det att gå aldrig in i en tackling med tvekan. Det var att be om en skada.

Liknande princip kan översättas på våra relationer (dock minus den hårdhänta delen) – konstant tveksamhet skapar otrygghet. Om vi går in i ett förhållande med trötthet, misstro och en touch av cynism:

”Jag får se. Hon/han är jättefin, men.. Jag slipper i alla fall att vara ensam så länge…Man står ju ändå sig själv närmast.”

Eller:

”Jag är nog inte värd henne/honom. Vilken tur jag har som gjorde att hon/han valde mig.”

Det vi sänder ut kommer tillbaka i olika former och ger resultat.

De flesta av oss har åkt på relationssmällarna, och har därför i många fall också utvecklat olika psykologiska överlevnadsstrategier som gör oss härdade, avstängda eller väldigt känsliga och osäkra. Vårt bagage gör att vi medvetet eller omedvetet förväntar oss en viss utgång. I allt detta hör vi dessutom om andras trassliga relationsdraman. Pessimism smittar!

Djupt här inne i hjärttrakten känner vi om någon vill oss väl. Vi kan även känna in varningssignalerna hos den splittrade personligheten, men vi ignorerar dem med:

”Det är nog jag som är överkänslig. Något är fel på mig! Jag känner mig så himla attraherad! Jag avskyr att vara singel!”

Jag vet – en kärleksrelation innebär ett risktagande och det kan verka oerhört skrämmande när man ser statistiken.

Det finns inga hundra procentiga garantier (finns det några sådana över huvud taget?) och kärleken bygger bl.a. på tillit och överlämnande (surrender låter bättre).

Att utgå från att partnern vill oss väl är ett val och en handling som gör oss utsatta – att älska gör hjärtat öppet och därmed också sårbart. Vi kan försöka med emotionellt skottsäkra västar på, men det blir aldrig bra.

Vilka begränsande tankar behöver du titta närmare på för att sedan kunna släppa taget om?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta michael@separation.se