Jag pratade med en person som berättade att han var rädd för att sambon och han skulle ha tråkigt:

”Jag är rädd för tråkiga dagar. Försöker hela tiden planera in saker för oss – utflykter, resor, restaurangbesök, fester, spa….Vi är båda livsnjutare, men det känns mer som en jakt än någonting avslappnat.”

Jag:

”Vad ligger bakom detta tror du? Inom dig menar jag.”

Han:

”Att jag inte skall hålla måttet. Att hon skall tröttna och tycka att jag är tråkig. Bli utbytt! Det ligger så djupt i mig!”

Vilken stress! Men jag tror inte att det är helt ovanligt – det intensiva sökandet efter kickar och något att visa upp i de sociala medierna. Ett liv med go, go, go!!! Att kunna presentera lycka inför världen. Menar inte att det är något fel i att sträva efter sköna stunder, upplevelser som inspirerar och ger outplånliga intryck. Problemet är när vi inte klarar av grådagar i mysbyxor, hänga i soffan, några timmars odiskade koppar och glas på soffbordet. Gäspa så där lite dåsigt. Lågfrekvent energi som tillåts få ta utrymme.

För mig är ett av måtten på en trygg relation att kunna vara i tystnad i tvånärvaron, se partnern vara lite disträ och oinspirerad utan att låta sig stressas:

”Nu måste jag styra upp det här!”

Nej, utan istället se det som en del av livet – balansen mellan vila och aktivitet – in och utandning. För mycket av det ena eller andra nöter ned.

En vacker äldre kvinna sa en gång till mig:

”Träffa någon som du även kan ha tråkigt med. Där du kan vara du med allt vad det innebär. Där ni uppmuntrar varandra, även då det känns motigt. Fest och vika tvätt med.”

Det kan låta enkelt, nästan för enkelt, men det är i de opretentiösa uttrycken som vi kan hitta guldkornen.

Det är hur vi tolkar saker och situationer som är avgörande, inte själva omständigheterna i sig. Inställningen är allt!

“He hated to think of his own life stretching ahead of him that way, a long succession of days and nights that were fine – not good, not bad, not great, not lousy, not exciting, not anything.”― Robert Cormier

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta michael@separation.se