kärlek, relationer, emotionell läkning

Mannen tittar med svart blick på kvinnan som han levt med i 6 månader: ”du pratade med honom halva kvällen! Mig såg du knappt!”

Nu på morgonen är det på väg ta hus i…

Nu gör kvinnan någonting emotionellt smart – inga motanklagelser eller angrepp över hur svartsjuk och kontrollerande han är:

”Älskling – det var en kollega som jag samtalade med i ca tio minuter. Du uppfattade det som halva kvällen. Vet vad du tidigare varit utsatt för. Jag är inte ditt ex och kommer inte göra repris på det hon gjorde mot dig. Vill att du tar till dig mina ord – nu.”

Han backar och kan genom hennes kärleksfulla och beslutsamma lugn börja se sig själv. Elden av ilska ges inte mer näring till att sprida sig i systemet. Han kan inte längre projicera ut sin frustration på flickvännen.

Det är så lätt att göra screen shots av gamla erfarenheter och översätta dem på nya relationer. Den vi lever med får bära bördan av vårt känslomässiga överviktsbagage – om vi inte ser till att tolka om och leva i den nya verkligheten.

Vi är mer än det förflutnas känslor.

Påstår inte att det är lätt att backa och se egna relationsmönster, rädslor och andra automatiska reaktioner – men helt nödvändigt om inte vi skall förgiftas av skenande på insidan. Psyket gör långt ifrån åtskillnad mellan fantasi och verklighet – därför behöver vi hitta pausknappen innan dömer i panik och förtvivlan.

Att ta ansvar för sig själv är = möta och göra upp med demonerna från förr. Se med nya ögon och andas in tilliten gällande kärlekens bärkraft.

Tankar och erfarenheter min bloggvän?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare