Kvinnan är djupt chockad: ”hur kan han låta sin uppblåsthet drabba barnen? Hur kan någon överhuvudtaget vara så blind för verkligheten? Fattar han inte vilken skada han ställer till med?”

En pappa som skilt sig från barnets mamma gråter i bilen när de små inte kommer ut till honom. Han har just fått ett meddelande från sin f.d. fru: ”de vill inte komma till dig! Se dig själv i spegeln så förstår du varför!”

Hela vårt känsloliv och existens skakas om när vi läser meddelande från henne eller honom som ser sig själv som felfri, ståendes över det mesta.

När det saknas självrannsakan, förståelse för hur andra reagerar och mår inför ens handlingar, låg eller ingen medkänsla, har vi byggstenarna till en mycket destruktiv personlighet – narcissisten!

Vi utgår oftast från att de flesta människor fungerar som vi själva; att de delar våra värderingar och människosyn. Det narcissistiska ”landskapet” är en helt annan planet som är fullständigt ogästvänlig.

Det är meningslöst att vädja om en medmänsklighet som det finns ytterst lite utav, om ens någon alls. 

I ett samarbete ingår det ett par grundläggande ingredienser: ge och ta, ödmjukhet, välvilja, vänlig och tydlig kommunikation och omtanke om helhetens bästa.

När det saknas kärlek (förutom den förvridna formen till sig själv) i en människa går det inte att kommunicera normalt.

Några grundläggande regler att hålla sig till då du har med en narcissist att göra:

  • Vädja inte om välvilja och förståelse, då hon eller han har låg eller helt saknar medkänsla.
  • Var kort och saklig i din kommunikation, då den narcissistiska personligheten älskar när du tappar fotfästet genom att reagera med sorg, ilska, frustration och desperat vädjan.
  • Svara inte på mail/meddelande som har till syfte att skrämma och få dig ur balans. Några exempel är: ”alla vet hur psykiskt sjuk du är!” Eller: ”min advokat kommer att kontakta dig!” Svara enbart på praktiska saker som gäller barnen.
  • Utgå inte att andra ska förstå, då de flesta, om överhuvud taget någon förutom du har upplevt det narcissistiska giftet.
  • För en loggbok, med datum, händelser, beslut som ni fattat och som hon/han sviktat. Detta gör att du kan se klarare då du utsätts för gaslighting.
  • Gå inte i fällan att försöka förklara och försvara dig inför henne eller honom. Du dräneras bara på energi.
  • Visa inte känslor såsom rädsla eller sorg inför henne/honom då det bara kommer att användas emot dig. Ta din sårbarhet tillsammans med kärleksfulla och förstående människor. 

Jag kan föreställa mig att det som du har gått igenom och går igenom är fruktansvärt. Jag vet att du är orolig för barnen. Med all rätta!

Men…

Du är inte ensam. Det finns andra i liknande situation. När barnen blir äldre, avslöjar de oftast vem mamma eller pappa är bakom den välputsade fasaden. Det kanske är en lam tröst just nu, men kom ihåg att dina värderingar och kärlek är livsavgörande för ditt barns framtid. Kunskap i ämnet ger dig ökad kontroll.

Att ha barn tillsammans med en narcissist del 1 – webinar den 2/12 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach