En iögonfallande present till barnet så att släkt och vänner inte ska kunna undgå att se vilken ”fantastisk” förälder hon eller han är. Engagemang under föräldramötet så att alla ska se, höra och tänka: ”wow!”

Stora löften till barnen, som beroende på den narcissistiska personlighetens profil, hålls eller inte hålls. Allt hänger på vad hon eller han känner för stunden. Kom ihåg att en n-person kan vara extremt optimistisk, så även om de materiella förutsättningarna inte finns där, resonerar hon/han: ”allting ordnar sig!”

Yta och bekräftelse är nummer ett!

En n-person förbereder gärna sitt barn för att göra henne eller honom foglig, så att praktiska fördelar kan vinnas. Baktankarna finns alltid där! En narcissist resonerar i tjänster och gentjänster. Emotionell ränta på ränta, där hon/han gör något för dig och/eller barnen, så det blir en fördelaktig utdelning längre fram.

Det finns många sätt att tillfredsställa egot på! Det finns många tillvägagångssätt för att få omgivningen medgörlig.

När n-personen har uppnått sitt mål, behövs du inte längre. Det kommer att bli tyst under en period, tills det att du eller barnen behövs igen.

Kom ihåg att alla narcissister inte agerar på samma sätt. Några är oerhört begåvade, smidiga, inkännande, intuitiva, extroverta, socialt kompetenta; medans andra är tystlåtna, ”ödmjuka”, på ytan inte intresserade av någon bekräftelse.

Det som alla n-personer har gemensamt är den bristande empatin och inställningen: ”det är min rättighet!” N-personer ser sitt barn som en förlängning av egot, och som medförälder är du ett verktyg för ge henne eller honom ett bekvämt liv.

N-personen pendlar mellan värme, kyla, värme, kyla osv.

Det kan ligga nära till hands att finna dessa personligheters äventyrslust attraktiv, ”allt ordnar sig” och ”allt är möjligt”. En attityd som kan kännas förförisk!

De flesta barn till en narcissist kämpar för att n-mamman eller n-pappan inte ska bli besviken. Känslor och behov läggs åt sidan för att n-föräldern inte ska bli upprörd och missnöjd.

Du, dina nära och kära är barnets förebild gällande kärlek, relationer och sanning.

Söndagen den 31/7 klockan 21.00 håller jag webinariet ”Att ha barn tillsammans med en narcissist”. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach