En blick eller flera. En kommentar gällande vilken fin kropp hon har kan väl inte skada?

De är ju helt harmlöst och du menar inget ont med det. Det är bara ditt sätt att visa uppskattning och:

”Hon visar ju inga tecken på ogillande!”

Eller ett par snäpp värre:

”Om man klär sig som hon gör är man ute efter uppmärksamhet!”

Redan genom dessa resonemang visar en hel del av oss män att vi inte förstår. Därför att vi inte har växt upp med de sexuella förslagen, den gränsöverskridande beröringen och invaderande blickarna från män som bara anser sig vara män. Händer som tvingar sig på en flicka som just börjat skolan. Tonårskillar som skriker ut förnedrande ord till henne i högstadiet.

Vilka är föräldrarna till de här killarna? Och den unga kvinnan? Du och jag!

Det vi anser vara harmlöst kan trigga igång mardrömmen inom henne. En för henne fruktansvärd tidsresa i kroppen. Unga tjejer eller barn som lär sig att leva i tystnad och skam p.g.a. rovdjuren. De som tidigt i livet lärt sig att balansera och hålla tillbaka för att inte bli sedda och utsättas.

Vi kan göra det mot kvinnan vi lever med, helt omedvetet och utan någon som helst avsikt att såra eller skada. Genom att tjata och försöka övertala till sex. Flacka med blicken mot andra kvinnor, porrsurfa…Det sätter igång ett känslobatteri inom henne.

Vi måste komma ihåg att övertrampen rör sig inom flera olika zoner. Helvetet har många olika temperaturer och föds alltid genom förnekelse, mentala rationaliseringar, bortförklaringar och förminskande.

Jag hör uttalanden och försvarstal:

”Alla män är inte så!”

Självklart inte! Flertalet med kromosom Y är snälla, omtänksamma och hyggliga killar. Men tro mig; fåtalet kan ställa till enorm skada. Särskilt om vi andra lever i tystnad och med ovilja att se

Genom mitt arbete lyssnar jag till berättelserna som slår fruktansvärt hårt mot bröstkorgen. Alltför många kvinnor (många fler än du kan föreställa dig) som tvingats uppleva tafsande, anspelningar och rena övergrepp. Det gör mig så in i helvete förbannad att vi inte kommit längre! Det är 2018 och det är dags att leva utifrån den emotionellt intelligenta ryggraden!

Se hennes integritet och anse den som helig. Om det var din dotter som vuxen…? Hur vill du att hennes framtida partner skall se på och bemöta henne?

Källan till ondska är oförmågan att förstå och känna in en annan människas känslomässiga värld. Det kan vara övergrepp på en festival och/eller inställningen att hennes kropp är till för att tillfredsställa själviska behov.

Hur många olika nyanser har kränkningarna?

Kommunikationen som för er närmare varandra – webinar den 23/9. Varmt välkomna!

Föreläsning Live – En Levande Kärleksrelation. För stad och datum följ länken.

Michael Larsen – relationscoach