En mobil som bevakas som om det var en instabil sprängladdning: alltid på ljudlös med fönstret nedåt. Alltid med in i badrummet. Kronisk oro i din bröstkorg när hon eller han är bortrest. Anklagelser om att du ”inbillar” dig, är kontrollerande och borde göra upp med ditt förflutna.

Det finns sådant som skapar tillit och sådant som skapar distans och oro. En person som vet vad hon/han vill kommer inte att servera dig ständiga ursäkter:

”Jag älskar dig och gör vad som helst…” (och sedan händer det ingenting).

”Jag har så fruktansvärt mycket att göra just nu. Mitt liv är en enda röra…!” (ni har inte känt varandra särskilt länge och så kommer detta).

”Du själv då! Du är inte mycket bättre!” (en självreflekterande person säger inte så).

Det finns människor som har ett liv där det händer lite för mycket, men en sak kan du vara säker på: kärleken ger tid! Den som älskar ser till att ge utrymme till dig/er.

Om den du känner attraktion och kanske t.o.m. har djup kärlek inför, inte svarar på dina meddelanden, är emotionellt frånvarande och inte bjuder in dig i sitt liv, inte står för att ni träffas inför familj och vänner, ger skenet av att vara singel på sociala medier, är mitt råd: upphör med att försöka bortförklara verkligheten inför dig själv. Se genom de krassa glasögonen!

Kvinnan eller mannen som vill ha en relation med dig är närvarande! Hon eller han lyssnar till din oro och gör vad som behövs för att eliminera den. Det finns inga bortförklaringar! Inga himlande ögon och anklagelser om hur paranoid du är.

Kärleken är inte komplicerad, men människor kan vara det! Liksom deras nuvarande situation eller förflutna. Men den som vet vad som ryms i det egna hjärtat har ett tomt bortförklaringskonto, och ger dig alltid plats för att ventilera vad som pågår inom dig.

Kärleken vänder inte ryggen. Den lyssnar och lär av misstagen som gjorts. Den strävar ständigt efter att föra samman ord och handling.

Nöj dig inte med det grå, mediokra, manipulativa, energitömmande, halvsanningarna, dramat och den blödande tiden (det vi lägger på en icke närvarande/icke tillitsfull person).

Vi kan se soluppgången när vi öppnar ögonen och samtidigt stänger dem för illusionerna. Kärleken skapar inte krig i ditt psyke!

Medberoende och konsten att bryta den känslomässiga fångenskapen – webinar måndagen den 15 juli klockan 21.00. Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach