När en narcissist stannar upp, slår av på tempot i sitt liv (vilket väldigt sällan händer!), kommer allt skräp som paketerats/slängts ner ”källaren” att börja söka sig uppåt i övriga ”huset” (psyket), vilket gör att han eller hon snabbat startar ett intensivt projekt, drama och/eller utpekande av partnern eller vem som nu är i närheten. Allt för att slippa känna ångest!

Tänk på att själva grundbeteendet i n-personen handlar om uppmärksamhet och bekräftelse, vilket krävs i extremt höga doser och från många olika håll. Du blir chockad när du upptäcker att han/hon tankar på från flera olika håll. I deras värld är det helt logiskt! Du kan aldrig ensam fylla tomrummet som n-personen har inom sig, och du kan inte ständigt fungera dörrvakt mot skräpet som försöker leta sig upp från källaren. Du är chanslös!

Du valde inte att gå in i ett destruktivt förhållande med den narcissistiska personligheten; du vande dig gradvis vid den toxiska miljön. Dag för dag! Du är inte onormal som hamnade i klorna på honom eller henne. Tvärtom! Du drogs till de romantiska gesterna, omtanken, de stora och vackra orden. Du kände dig sedd, kanske för första gången i ditt liv, och äntligen hade du hittat personen att dela resten av ditt liv tillsammans med. Inledningsvis behandlades du klanderfritt och slappnade av i ”tryggheten.”

Och när du vilade hakades de emotionella krokarna fast i dig, de försiktiga varningslamporna blinkade till i rött ett par gånger och du tänkte: ”det är säkert bara en tillfällighet. En dålig dag!”

Men småvågorna som fick dig att rycka till och undra vad som var fel, blev till farligt höga vågor, känslomässiga tsunamis som slog undan grunden under dina fötter, berg av mörker reste sig runt omkring dig och du hittade inte orden för vad som hände. Du kunde bara inte ta in detta!

Du valde inte att stanna i det destruktiva, utan det var ditt självvärde som förliste och kastades ut på det mörka havet. Du valde inte eftersom ditt självförtroende utsattes för en intensiv erosion och du kunde inte annat än att bli kvar. Skuld och skam som drabbat dig är den perfekta anestesin i händerna på n-personen.

Därför blir du den du blir tillsammans med en narcissist och så lämnar du – webinar ikväll tisdag den 31 juli klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Anmälan sker genom att klicka på den här länken.

Michael Larsen – relationscoach