Jag får ofta frågan av klienter och från deltagare på mina föreläsningar: ”hur ska jag kunna våga lita på en man/kvinna igen?” Frågan är minst sagt berättigad eftersom alltför många människor använder andra för att fylla luckor i sina liv. En man berättar: ”jag tycker det är hemskt att vara ensamstående pappa varannan vecka. Jag behöver en kvinna vid min sida för att känna mig som en hel förälder.”

Det är ett ärligt och högst mänskligt svar! Men risken är också att vi väljer en partner av fel anledning och att den personen förr eller senare blir sårad. Det finns ett oändligt antal anledningar till varför vi vill ha en relation, och motiven är inte alltid den bästa grunden för en hälsosam tvåsamhet.

Det du kan gör för en partner eller blivande sådan, är att visa att din kärlek är äkta. Att visa henne eller honom att du är i ett förhållande av kärlek, och inte p.g.a. själviska agendor. Du är inte tillsammans med honom eller henne bara för att du avskyr ensamhet, vill ha revansch på ditt ex genom att kommunicera: ”titta! Mitt liv går vidare! Jag har träffat någon!” Du är helt enkelt inte tillsammans med personen vid din sida därför att du behöver emotionella stötdämpare, utan för att du har någonting att ge.

När du sveper genom en dejtingapp så fråga dig själv: ”är jag mogen för detta eller är det tristess och desperation som driver på?” Tänk på att sårade människor sårar. Se med klara ögon på dig själv. Det handlar inte om att du först måste blir ”klar med dig själv” först (vem blir någonsin klar förresten?)

Vartenda ord vi uttalar, sättet på vilket vi rör vid en partners kropp, hur vi ser i hennes eller hans ögon, förmågan till att lyssna till vad personen verkligen säger och dela med sig utav egna upplevelser, är fundamentala delar i att visa att vi bryr oss på riktigt. Jag säger det igen: du måste inte älska dig själv först, men du behöver bete dig på ett sätt som gör att din partner kan lita på att du verkligen finns där.

Lova inte för att det känns gott att lova för stunden, utan för att du är beredd att finnas där under alla årstidsväxlingar.

Kvinnan eller mannen som bär med sig ett bagage av att ha blivit sårad i tidigare relationer, kommer att söka efter tecken på att du kanske kommer att brista. Varken du eller jag är perfekt, men vi kan alla välja att bete oss på ett sätt som gör att vi inte ger den andre anledning att ännu en gång blir utsatt för svek. Gå varsamt fram och ge det som du själv önskar få av kärleken.

Medberoende och konsten att bryta den känslomässiga fångenskapen – webinar söndagen den 13/5 klockan 20.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach