desertDen f.d. militären som jobbat inom specialförband i bl.a. Afghanistan, säger under föreläsningen att han emellanåt var rädd under eldstriderna. Observera; ”emellanåt” och ”rädd”. Tanken på att hans fru skulle kunna lämna honom, gjorde däremot elitsoldaten skräckslagen. Artisten Sting säger under en intervju att det enda som skrämmer honom i livet, är att förlora sin frus kärlek.

Jag vet att många män känner igen sig i det där (även om vi inte alltid vill erkänna det). Att kärleken skall sanktioneras, att det totalt öppna hjärtat skall göra oss alltför sårbara. Att stunder av svaghet skall blotta skuld och skam.

Det är starka krafter. Tektoniska plattor som skapar enorma vulkanutbrott under havsytan då ”rätt” knappar triggas.

En terapeut frågade mig en gång: ”vad är du rädd för?”

Jag: ”att det skall hända mina döttrar något. Och att jag skall bli lämnad om jag blottar mitt djupaste sår.”

Så vad gör vi för att komma undan?

Vissa av oss blir Mr Nice guy, övertygade att om vi är tillräckligt omtänksamma, starka, centrerade i vår manlighet, kärleksfulla, dynamiska, så kommer allt att gå vägen. För vem kan då stå emot oss?

Andra förvandlas till hårdkokta bad ass som ett pansar mot omvärlden.

Problemet med denna inställning (som oftast är omedveten) är att vi förlorar integriteten; vi blir antingen alltför anpassliga, diplomatiska, ”snälla” – eller hänsynslösa härskare.

Känslosåren finns i våra kroppar och det är inte garanterat att de aktiveras i sin fulla kraft. Så länge vi är ensamma! Men i nära relationer blottläggs de alltid förr eller senare. Återigen anknytningsteorin. Repris på repris i våra beteenden. Tills det verkligen lossnar genom att vi börjar se på riktigt. Bortom det photo shoppade!

Alla har sin Akilleshäl! Alla har sina vrår av skam, skuld, ilska, sorg, övergivenhet, rädsla etc. Jag försökte länge dölja mitt shit, genom att ständigt finnas där för andra. Jobba med andras sår och utveckling. Jag slapp se mig själv!

Vilket är ditt epicentrum? Vem blir du när det skakar i en nära relation? Vad tycker du allra sämst om hos dig själv?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare