Oman

Elixiret för att parförhållandet skall hålla innehåller några avgörande beståndsdelar. De går under inga som helst omständigheter att förhandla bort:

  • Modet, styrkan och mognaden att se sitt eget mörker. Shitet vi skäms över eller föraktar. Sådant som inte är i närheten av att stämma in på vår självbild. I de ”ljusaste” personer har jag också sett det djupaste mörker. Jag tänker så här: den hårdkokte brottslingen behöver upptäcka och orka se sitt ljus. Den gode/snälla/omtänksamme etc. behöver se det som inte är det minsta snyggt i sig själv. Därför vi behöver ärliga vänner som säger vad de ser och inte alltid stryker medhårs.
  • Avslöja oss själva med: härskartekniker, empatibrist, hänsynslöshet, bortförklaringar, försvarstal, manipulation, subtila attacker… vi sysslar alla med projektioner – dvs. pekar ut sådant i en annan som vi inte accepterar i oss själva . Om jag t.ex. inte vill kännas vid eller föraktar ”svaghet” eller obalans inom mig själv, kommer jag att peka ut det i partnern.
  • Vinna allt större insikter om vad kärlek är. Hur visar du det i handling?
  • Lev de egenskaper du önskar av partnern: vill du vara med någon som är trygg och stabil? Kärleksfull och omtänksam? Vad gör du för att han eller hon skall känna så nära dig? Hur gör du för att din kvinna/man skall kunna slappna av nära dig? Läs inte bara igenom orden: hur är du att vara nära? I alla lägen!

Vi är inte en bättre person än människan vi behandlar sämst.

Love is reckless; not reason. Reason seeks a profit. Having died of self-interest, Love risks everything and asks for nothing! -Rumi

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare