Närhet! Jag menar riktig närhet! Inte den som enbart bygger på romantik, attraktion, sexualitet och förälskelse, utan som handlar om att öppna sig och därmed göras sårbar inför en annan människa. En person som får makten att kunna skada vårt hjärta.

Mannen berättar: ”allt var helt fantastiskt! Hon sa hur mycket hon älskade mig och så pang så valde hon att avsluta! Ingen tidigare man hade varit nära henne på riktigt, förutom jag.”

Jag: ”och där har du svaret! Du blev till ett problem när du kom nära henne eftersom hon förlorade kontrollen. Och utifrån vad du tidigare berättat om henne, har hon tvingats gå igenom sådant som var motsatsen till kontroll – maktlöshet. Och den känslan vill hon för allt i världen inte behöva konfronteras med igen.”

Jag kan inte läsa noter eller en hel massa andra språk för den delen. Föreställ dig en person som är uppväxt i ett emotionellt kargt landskap och som aldrig fått lära sig språket – kärleksspråket! Hon eller han kommer att känna sig kvävd i den främmande miljön och sparka bakut, hur genuint och enastående det än är.

Det är logiskt att hon eller han försöker skydda sig när närheten upplevs som hotfull. Just därför, är det oändligt mycket lättare och ”säkrare” för en del personer att vara tillsammans med någon som inte kommer för tätt inpå. Den emotionellt distanserade partnern är förutsägbar och triggar därför inte igång sår.

Vi människor har många självdestruktiva sidor! Och en av dem är att förstöra det magiska, trygga och utvecklande. Men förr eller senare kommer skalet att krackelera!

”Att ha barn tillsammans med en narcissist del 1 – webinar den 26/9. Du är varmt välkommen!

Föreläsning Live – En Levande Kärleksrelation. För stad och datum följ länken.

Michael Larsen – relationscoach