vara sig själv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vänskapNär jag behöver goda råd och stärkande ord finns det ett par människor jag ringer: min Pappa och Jarno är några av dem. Igår kväll var det självklart att ringa Pappa. Skall inte gå in på detaljer vad det handlade om, men det är en sak som sårat och efter att ha pratat en stund hör jag i andra sidan luren: ”du måste vara tuffare.”

Jag: ”vad menar du? Detta är inte någon man skall ha minsta hård attityd gentemot. Inte alls!”

Pappa: ”jag sa inte att du skulle vara tuff mot någon, förutom dig själv.”

Tänk, några minuters samtal och så rasslar det till och tankarna sätter sig rätt igen. Och känslorna.

Pappa

 

 

 

 

 

 

 

Har börjat lära mig (ja, det har tagit tid) att människor kan säga en sak och göra/mena något helt annat. Inte nödvändigtvis av elakhet. Ibland kan det istället handla om försök till att vara snäll. Men har insett att snällhet och att såra ofta är mycket närbesläktade. Jag har själv sårat genom snällhetsförsök och är allt annat än stolt över det.

Så vad betyder det att vara tuffare gentemot sig själv?(I mitt fall i alla fall)

  • Lyssna och se varningssignaler i tid och tro aldrig för en minut att du kan förändra en annan. Inte ens genom kärlekshandlingar.
  • Sluta i för stor utsträckning att försöka förstå andra och deras motiv. De känner sällan ens dem själva. En cynisk psykolog jag känner vässar ibland min skärpa med sina kallhamrade formuleringar: ”Riktig förändring tar fucking lång tid och i slutändan får människor sådana kickar av att vara som de är, att de förr eller senare faller tillbaka. Riktig rannsakan, självkännedom och kärlek måste bli en del av hela livsinställningen.”
  • Undvik sådant som skadar självkänslan. Umgås med mänskliga giganter. De smittar härligt!

Vad kan du behöva bli lite mer bad ass på?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare