morgon

Vi får genom självhjälpsböcker, bloggar som denna, föreläsningar i personlig utveckling, workshops i att bli en helare människa m.m. lära oss hur viktigt det är att lära känna sig själv, älska den egna personen, vara empatiska, kärleksfulla, kommunikativt intelligenta…

Det är så enkelt! I teorin…

Jag hör om parterapeuterna som dessutom är, eller rättare sagt, var ett par – framgångsrika i sina karriärer och med hundratals åhörare vid varje föreläsning. Deras teorier är knivskarpa och erfarenheter gedigna.

De borde väl ha koll?

Inte på hemmaplan.

Våra personligheter är uppbyggda av genetik och ett oändligt antal upplevelser/erfarenheter som vi har integrerat. Smakerna på cocktailen varierar minst sagt.

Handlar inte det här med relationer egentligen bara om tur? Turen att möta någon som vill och orkar hela vägen. Och som dessutom har mycket värme på kärlekskontot? Tar inte bara passionskemin i hjärnan slut efter ett tag?

Ingen av oss är perfekt och de emotionellt smarta korten spelas långt ifrån alltid rätt. Vi trampar snett i kommunikationen, blir ivriga, frustrerade, ledsna, arga, tomma, distanserade… Så är det bara! Frågan blir därför – hur bra vi är på att förlåta en annan och oss själva? Eller håller vi fast: ”du sa och gjorde så!”?

Om du är en person som söker genuin närhet (vilket jag tror att de allra flesta egentligen gör), men ständigt möter andra med att bygga känslomässiga buffertzoner, antingen för att du inte vet annat, eller för att du har något väldigt värdefullt där inne som behöver skyddas.

När vi trampat på ett antal relationsminor som kanske gjort oss cyniska, och får oss att leva ut den självuppfyllande profetian: ”det här med varaktig kärlek och levande relationer, är egentligen enbart vackra fantasier.”

Vi upplever kanske oss själva som romantiska och varma, när det egentligen är behovet av kontroll som styr våra beslut på relationsplanen. Det undermedvetna i oss är minst sagt kraftfullt.

Den alltför beroende personligheten behöver stärka sin självständighet och självhävdelse i relationer. Den som konstant markerar genom: ”ensam är stark”, behöver utveckla modet i att vara sårbart öppen.

Det är relativt lätt att bli förälskad, men att älska…

Tankar min bloggvän?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare