fyrMånga relationer kraschar eftersom vi har så enorma förväntningar på en partner och själva förhållandet i sig. En magisk någon där ute som skall fylla i tomrummen – checklistorna som skall bockas av. Behov som vi längtar efter att få tillgodosedda. Det är att försöka hämta näringen utifrån!

”Jag vill! Jag behöver! Detta är mina relationsrättigheter!”

Med det sagt: vi behöver bekräftelse och få bli sedda. Känna oss unika i någons ögon. Men det är gradantalet jag tänker på. Temperaturen på: ”se mig, bekräfta mig, gör mitt liv fantastiskt….”

Vi riskerar att snärja in oss i medberoendesyndromet: hela självvärdet och det känslomässiga välmåendet läggs på en annan person. Gissa om det gör oss sårbara och extremt förhandlingsvilliga när det kommer till de personliga gränserna.

En partner får aldrig bli ångestmedicinen. Att möta sig själv (även det ”smutsiga och fula”) är att ta ansvar och läka beroendet. Insikten om att vi är mer, mycket mer än gamla olösta trauman.

Hur mycket energi lägger du på att bevisa din duglighet och att du är värd att älska? För mycket av detta försvagar och stjäl ditt hjärtas kraftfullhet.

En sund relation till dig själv ger energi – en i obalans tömmer. Se rädslorna i ögonen så att de kan låta sig avdramatiseras. Vi blir t.ex. inte fria från flygrädsla genom att undvika att flyga, utan genom att utsätta oss…med rätt verktyg vid sidan av.

Vi behöver fråga oss själva var behoven kommer ifrån. ”Kan jag ge det jag önskar till en partner? Kan jag även ge det till mig själv?”

I en hel relation känner vi oss autentiska, fria, öppna, älskade, kreativa, nyfikna, energiska, trygga….

Det gäller även relationen till jag. Försök inte imponera på någon – lev imponerande.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare