”Tänk om hon inte älskar mig tillräckligt mycket!” (Och så dras han ständigt till kvinnor som han måste kämpa för att få uppmärksamhet ifrån. Han blir en anpasslig tjänsteman som är livrädd för att göra fel. Han förlorar ganska snart respekten för sig själv).
”Jag står inte ut med känslan av att en man behöver mig. Det är så osexigt!” (I vanlig ordning hamnar kvinnan i en relation tillsammans med någon som hon upplever som väldig maskulin, men som samtidigt är en känslomässig analfabet. Hon får attraktion men få betala med ensamhet)!
Dessa relationsbeteenden som vi upprepar om och om igen!
När vi kommer nära en annan människa, kommer våra förhoppningar, drömmar, emotionella sår, styrkor, psykologiska frakturer, sexualitet, självbild, människosyn, impulskontroll eller en bristande sådan alltid upp till ytan. Ingredienserna i ”middagen” går inte att dölja.
Varför blir mannen eller kvinnan så oerhört behövande tre månader in i förhållandet? Eller varför distanserar sig hon eller han sig när den första intensiva förälskelsen har börjat lägga sig?
Jo, bl.a. därför att förälskelse och sexuell lust fungerar som ett avancerat kamouflage mot våra normala sätt att relatera. Vi blir en uppdaterad version av vår person under de första sex till tolv månaderna i ett förhållande. Vi förälskar oss i en föreställning om vem hon/han är. Senare gör verkligheten entré!
Några gör en psykologisk koppling mellan distans, otillgänglighet, kamp, och tolkar det som självständighet hos en partner och därmed attraktion. En annan personlighet har en helt annan väv i sitt känsloliv där förutsägbarhet, djupa förtroendegivande samtal, skapar trygghet som i sin tur väcker attraktion.
Vissa av oss är äventyrligt kodade, medans andra är trygghetsprogrammerade. Eller en mix! Ofta kolliderar vi med varandra!
Vår dna och livserfarenheter är följeslagare som alltid visar sig i våra nära relationer.
Det betyder inte att ”filmen” ständigt måste gå i repris. Vi kan bryta mönster som inte tjänar oss på bästa sätt. Vi kan göra upp med relationsskadliga beteenden.
Michael Thor Larsen – relationscoach
Lämna en kommentar