DSC_0457 (1)Genom åren har jag emellanåt ältat egna misstag ett antal rundor för mycket. Det är befriande att upptäcka att greppet inte längre är lika starkt: ”jag kunde inte bättre i den situationen och under de omständigheterna. Punkt!”

Vi lär oss inte genom att i huvudet spela upp misstagen om och om igen. Det är minst sagt mänskligt, men samtidigt förlamar skuldtankar. Det finns saker vi behöver lära, och ett fall i marken fungerar som utropstecken och strålkastare: ”titta på det här! Detta behöver du lära dig.” Ta emot budskapet och se kärleksfullt på din egen person.

Genom mitt arbete ser jag bl.a. vuxna män, några med höga chefspositioner, livsavgörande jobbuppdrag, i vardagen stabila och trygga som en ek i skogen, starka fysiskt såväl som psykiskt, fullständigt bryta samman i tårar när händelser skrapar i deras emotionella sår. Det händer även mig. Det är ok! Vi får vara där, badande i frustration, sorg, ensamhet, maktlöshet… Styrkan kommer när vi står ut med att vara i känslorna och inte ständigt måste agera fram lösningar. Ibland finns det ingenting att göra. Absolut ingenting!

När vi låter de malande tankarna: ”om jag bara gjort så… jag skulle inte sagt det med den tonen… höjt rösten… tappat stoltheten…” få segla bort till dåets (historiens) horisont, kan vi gå vidare:

”every moment is a fresh moment!”

Så länge vi väljer att utvecklas var många av de s.k. misstagen inga misstag. Utan broövergångar till ditt mest autentiska jag.

Vart vill dina stukningar föra dig?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare