löpningEfter en lång löprunda; utmattad på det där fantastiskt sköna sättet tar tanken fäste i mannen: ”känns inte jag rätt för dig, är du inte rätt för mig.” Det är så mycket mer än ett förnuftsmässigt resonemang – hela kroppen/systemet förstår!

Vi kan behöva sörja många gånger om, vända ut och in på oss själva och det som hänt. Känna oss fullständigt överkörda, hundraprocentigt oförstående kring hur hon/han som vi trodde älskade oss, kunde vända så dramatiskt i en handvändning. Hör det ofta från er.

Här kommer det krassa svaret: människor gör så! Och vi styrs inte sällan av omedvetna krafter som vi inte kontrollerar. Vi bygger upp sanningsberättelser inom oss för att göra det logiskt. Vi behöver de här ”klädhängarna” som förklaringsmodeller – ett sätt att rationalisera ologiska handlingar/händelser. För om det är någonting många skyr likt pesten, är det oförutsägbarhet.

Hur många tror du det är som verkligen känner sig själva? Så hur kan vi då låta bli att såra varandra?

Människor gör som de gör och det finns ingenting du kan göra åt det. Först knyter det sig i magen – vi skriker inombords: ”jag måste få förstå!” Tills det som för mannen efter löprundan bara sätter sig. Först kampen mot demonerna – senare uppgivandet. Egots kapitulation!

Har själv insett att min rädsla för det icke förklarliga i relationer, gjort och forsätter göra (om än i försvagad styrka), lett till kampen om förstå. Hitta logik i det icke logiska. Förklaring till det som inte går att förklara. Kontrollera det som inte går att kontrollera: en annan persons beslut. Återhämtningen sker dock allt snabbare.

Hur skall du kunna förstå en annans berättelse om hon/han inte själv förstår den? Eller om du får det sagt som de själva tror eller är övertygat sig om, vara Sanningen.

En idé en till dig en dag som denna: släpp taget. Det finns ingenstans att springa – förutom tillsammans med dig själv och möta det som ÄR. Lugnet kommer längs med vägen.

Vi kan behöva gå vilse för att kunna hitta Hem.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare