Pappa

 

 

 

 

 

 

När jag möter människor som varit tillsammans i många år brukar jag passa på att fråga dem: ”vad är hemligheten? Hur gör ni för att det skall hålla?” En man jag känner på en bit över åttio som hängt ihop med sin kvinna sen de var femton, tittade på mig en stund: ”man skall inte lägga sig som ovänner.” Det låter kanske som en enkel självklarhet men det finns en djupare poäng: om vi inte pratar med varandra och strävar efter att förstå och bli förstådda, kommer ett destruktivt missnöje gripa tag. Det gäller att inte ”somna” och domna bort från förhållandet.

Den fantastiska kvinnan på 95 år med en blick som tycks genomskåda allt säger: ”humor och ett lätt sinne är avgörande för mig.” Hon berättar vidare att hon gick in i sin första ”riktiga” relation vid sextio: ”jag väntade helt enkelt tills jag träffade den rätte. Vi fick fina 20 år tillsammans.”

Min Pappa säger så här: ”sluta aldrig anstränga dig. Ta aldrig någon för givet. Jag håller ofta din Mamma i handen.”

Jag attraheras av de här till synes ”enkla” råden eftersom de uppenbarligen fungerar:

– Slarva inte med att röra vid varandra.

– Ge och ta emot komplimanger.

– Säg det: ”Du är jätteviktig för mig.”

– Somna som vänner.

Vad är i dina ögon avgörande för att en relation skall bära över tid? Vad är hemligheten?

Michael Larsen – livscoach