”Du klagar alltid och är så himla känslig!”
”Vi kan väl ta det som det kommer. Kan inte lova någonting just nu.”
”Jag är som jag är!”
Det konstanta ljuset som lyser upp ansiktet via mobilen, eller det tekniska ”underverket” oftast på ljudlös, med fönstret nedåt och gärna som sällskap med in i badrummet. Ett disträ och irriterat svar då hon eller han vill prata. En ex-partner som det inte satts tydliga gränser gentemot.
Fritidsaktiviteter, vänner, karriär, barn, träning som är på kroniska förstaplatser; partnern och förhållandet som någonting automatiskt självgående. Ta kvinnan eller mannen för givet, hon/han som du en gång kallade ”ditt allt”, är nu någon som ”aldrig blir nöjd.”
Vägarna till romantikens förintelse – Mordor (Sagan om ringen) är många, men inte alltid så dramatiska, utan subtila och samtidigt kärleksdödande.
En sak är säker: det är inte svårt att ta kål på attraktionen! Emotionell analfabetism, värdelös impulskontroll (likt barnet ”vill ha! Nu, nu, nu!), ovilja att lära sig kommunicera och fullständigt oengagemang när det gäller att se jaget i spegeln (självreflektion). personangrepp och förakt är några av ingredienserna för att göra slut på er som par. Och ett ego som alltid ska ha rätt!
Försök att besegra partnern och du har tagit det första spadtaget mot relationens gravsättning.
Vi hör och läser det ofta: du kan inte ändra på någon annan än dig själv. Ibland innebär det att se krasst på verkligheten och gå åt ett annat håll. Du vill inte vara tillsammans med någon som från grunden är ett renoveringsprojekt. Du vill kunna le nu – inte eventuellt om åtta år.
Vi kan ändra på någon genom att börja förändra vår egen person. Inte som mål, utan för att det blir en konsekvens av ett mer autentiskt du.
Ett annat sätt att få någon att känna sig ensam tillsammans med dig: strävan mot att göra om henne eller honom till någon som ska passa in på din idealbild. Detta är inte ”gör om mig”!
Vi vill känna oss älskade för den vi är! Och för den vilka vi kan bli! Kan du genom din attityd plocka fram det bästa i den som står nära dig med sin kropp, så att ni kan bygga någonting själsligt enastående?
Genom vårt sätt att bemöta och behandla en annan person påverkar vi vad som händer i dennes hjärna. En hissnande tanke! När jag ser på henne/honom kommer hon/han att känna kärlek eller avstånd. Lust eller olust. Trygghet eller osäkerhet. Respekt eller förakt. Uttrycksfrihet eller nedstämdhet.
Hur är ditt kroppsspråk då din partner kommer in i ett rum? Vilket ansiktsuttryck möts hon/han utav? Vilka ord delar du med dig utav. Hur rör du vid personen? Hur pratar du till och om partnern inför andra? Är det skönt att vara nära dig?
Vad är kärlek i handling enligt dig?
Michael Thor Larsen – relationscoach
Lämna en kommentar