Igår hamnade jag på den här bloggen och jag måste säga att det är en sorglig berättelse, men den visar också en ung kvinna som inte tänker låta sig knäckas av ett oerhört svek. Hon är modig och stark som vågar berätta sin historia så öppet. Jag ser kraft i hennes sårbarhet.

Kärlek handlar ju om tillit vilket gör oss sårbara som i sin tur är en förutsättning för att en relation skall fungera. Utan sårbarheten har vi två bepansrade människor utan riktig närhet. Det är i den själsliga avkläddheten som vi verkligen kan möta en annan.

tillit

Det är därför som otroheten gör så fruktansvärt ont – den tar hårt på de platser i oss själva som vi lämnat ut och som kanske ingen annan än vår partner sett.

Svaret på frågan i rubriken är enligt mig: nej. Det går inte som så mycket annat i livet att kontrollera allt som sker. Särskilt inte en annan persons val. Tillit till en annan är en tro och det betyder att vi TROR på den andre – inte att vi VET. Det är här risken ligger. Men även de fantastiska möjligheterna.

HÄR ÄR NÅGRA TANKAR OCH IDÉER KRING HUR VI KAN MINIMERA RISKERNA FÖR ATT BLI UTSATTA FÖR OTROHET:

– Prata med din partner. Hur ser hon eller han på relationer och hur är inställningen till otrohet? Vad räknar ni som otrohet? Om det t.ex. är grundläggande för dig att ha en partner som är trogen, medans den andre är mer för öppna förhållanden och har en historia av otrohet från tidigare relationer, vet du vad du behöver göra.

– Jobba på relationen: ingenting är gratis. En bra relation är bästa skyddet mot otrohet. Att jobba på en relation betyder att PRATA MED VARANDRA och att jobba med sig själv. Ständigt. Var nyfikna och lekfulla.

– När du dejtar eller om förhållandet är relativt nytt: hur är den andres blick? Är den flackande och sökande efter omgivningen eller fokuserad på dig? Är han eller hon flirtig och uppmärksamhetssökande i sin läggning? Ignorera inte sådana signaler. De kommer visa sig vara avgörande.

– Träffa någon som känner och är trygg i sig själv. Bekräfta varandra! Bekräfta varandra…se och lyssna.

Vad säger du min bloggvän? Har du några råd om hur vi kan skydda oss från att bli sårade?

Michael Larsen – livscoach