negativity34

Vad gör jag om jag utsatts för det ultimata sveket i en relation: otrohet? Hur tar man sig upp på fötter igen? Skall jag stanna kvar i relationen och försöka förlåta min partner eller lämna och aldrig mer se mig om?

Det är lätt som utomstående att ger råd till den som blivit sviken. Det är enkelt att vara snabb och säga: ”lämna honom/henne! Glöm och gå vidare!”

VISST ÄR DET LÄTT ATT GE RÅD MEN SÅ SVÅRT ATT FÖLJA DEM?

I slutändan är det endast vi själva som har svaret på vad vi behöver göra.

Oavsett om vi väljer att förlåta och stanna kvar i relationen eller att packa våra saker och checka ut, är det en sak som är säker: vi behöver få sörja, vara arga, förtvivlade och ställa frågorna om och om igen: ”varför? Hur kunde han/hon?”

Tårar och ilska renar hjärnan och kroppen. Att stänga in känslor och låtsas som om att de inte finns hjälper oss inte – tvärtom. Sorg och kreativ ilska är vårt vapen i en förtvivlad situation.

Om en partner lämnar oss för en annan eller vi själva avslutar efter påkommen otrohet, finns det ett par frågor som vi kan behöva ställa oss själva om vi fastnat i nostalgifällan:

Är det personen jag älskar eller är det minnena och relationen som varit, jag är kär i?

Om relationen hade fortsatt och otroheten upprepats i framtiden, vem hade jag då blivit som person?

Vad behöver jag göra för att läka mig själv? Vilka människor i min omgivning kan jag ta hjälp av?

Vilken slags person vill jag vara om ett år från nu? Hur vill jag må?

Om du blivit sviken och hur mycket än smärtan värker inombords vill jag påminna om att tiden jobbar för dig. Jag vet: det känns inte så just nu eftersom du kanske befinner dig i ett känslomässigt helvete. Du önskar kanske att det gick skruva tillbaka tiden och att inget av allt det här hänt. Det är mänskligt och normalt att känna så.

När du känner att du börjar få huvudet någorlunda ovanför vattenytan, så börja skapa nya minnen. Fina sådana. Det finns bättre saker, händelser och människor som väntar på att upptäckas av dig. Ingen människa är värd att göra så att du lever ditt liv på knä.

Vilka råd eller tankar har du till någon som blivit sviken? Dela gärna min bloggvän.

Michael Larsen – livscoach

IMG_4181