Miljöerna vi vistas i påverkar oss. Jag vet att du vet, men det uppenbara är så lätt att glömma. Och har vi någon som helst aning om styrkan i inflytandet?

Tänk bara på skillnaden mellan att vistas i ett gråkallt november i fel sällskap, mot ett soligt resmål med rätt person, ljumma kvällar med utsikt över havet, lugn och någonting enastående att äta. Bortom allt vad stress heter.

Kontrasterna mellan behagligt och beklagansvärt.

Vad gör inte relationsmiljön med oss? Timmar, dagar, veckor, månader som blir till år. Vi människor är enormt dynamiska med sinnen under ständig förändring. Hjärnan är likt en muskel som går att träna genom att bl.a. låta sig exponeras för sunda sammanhang och intryck. Med rätt personer nära utvecklas vi alltså rent fysiologiskt.

Ständiga tjafs med en känslomässigt frånvarande partner och vädjande: ”snälla vi kan väl prata!?” En ryggtavla som kommunicerar kyla och härskarteknik. Tänk om vi var i närheten att förstå hur destruktivt detta är för våra kroppar och livspuls. En självbild som blir suddig, uppgiven, negativt gränslös, otillfredsställd, kroniskt saknande efter det som är bättre…

Vi behöver vara extremuppmärksamma och omtänksamma gällande självbilden, så att den inte förorenas och förgiftas av människorna som vill in under skinnet, för att stjäla vår storhet och magnetiskt upplyftande drömmar.

Vilken är den största gåvan du kan skänka din självbild?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Vill du prata med Michael – skriv till michael@separation.se