Kvinnan är tillsammans med en man sedan nio år och berättar att hon aldrig har känt sig sedd av honom:

”Han är bedövad! Hör eller ser inte allt som jag gör för honom. I bästa fall ett mumlande tack. Mina behov är inte viktiga för honom!”

Det kan ligga nära till hands att instinktivt kontra med frågan: ”varför är du tillsammans med en sådan man?” Hon har säkert frågat sig själv detta hundra eller tusentals gånger, vilket troligen gett henne kognitivt/känslomässigt tunnelseende.

Det finns svar långt tillbaka i hennes historia kring varför hon nöjer sig med det emotionellt torftiga, men jag kommer inte att gå in på det här, förutom det att våra tidiga livsupplevelser påverkar oss enormt – särskilt de som ligger på ett omedvetet plan.

Istället för ”varför?”, bör vi reflektera och smaka på: ”vad för slags liv vill jag leva? Vad kan jag under år 2020 inte längre kompromissa bort? Hur vill jag känna mig i ett förhållande? Vilka dörrar kan öppnas i framtiden om jag avslutar det som stjäl gnistan i mina ögon?”

Människor förändras inte för att vi ber dem och hoppas! Hon eller han förändras om de förstår på riktigt och är villiga att agera. Den emotionellt färgblinda, likgiltiga och kärleksapatiska personen är som den är.

Separationssmärtan när vi avslutar det som drar ner oss, är tillfällig: några månader upp till något år (ibland längre beroende på vår personlighet och bindning till personen), men smärtan att bli kvar i en tvåsamhet som äter upp vår livsglädje är inte övergående. Den kan vandra vid vår sida under ett helt liv.

Hur ser ett harmoniskt liv ut för dig? Vad är kärlek? Vad får dig att skratta? Hur känns det att vara nära någon som verkligen ser dig som person?

Föreläsningar live med Therese & Michael – Att hitta kärleken och hålla den levande (för anmälan klicka på respektive stad)

Göteborg den 29/1

Malmö den 30/1

Örebro den 20/2

Stockholm den 26/2

Michael Larsen – relationscoach