När han för fjärde gången kontaktar sin f.d. fru och ber henne om ännu ett försök, och tydligheten i hennes nej inte kan blir klarare slår chocken till inombords. Insikten om att det är över rasslar ner i hela hans fysiska/känslomässiga system.

”Jag tog henne och vår relation för givet! Jag tyckte att det enligt min mening skulle vara okomplicerat, och att hon gjorde det svårare än nödvändigt. Jag lyssnade inte utan avfärdade hennes försök till kontakt som gnäll. Med det jag vet idag, förstår jag hur många grundläggande misstag jag gjorde. Såg bara min egen snäva sanning!”

Det finns en kritisk punkt i parförhållanden; som när den överträtts visar sig vara skoningslös. Den stora majoriteten av alla avslutade heterosexuella förhållanden sker på hennes initiativ, och när hon väl har bestämt sig (oftast efter smärtsam vånda) finns det ingenting vi kan göra. Det färdiga hjärtat vänder inte om!

En man berättar: ”Jag körde ständigt över henne utan att ens märka det. Jag tog beslut och min väg var den enda rätta! Ofta hade jag en hård grabbattityd som inte hör hemma i ett förhållande. Jag var blind när jag inte såg hur jag kunde göra bort henne inför vänner och familj. Försökte köra på som vanligt mellan oss trots att ”kamaxelremmen” slitit av. Zoomade in min blick på andra kvinnor och tyckte inte att det var någonting allvarligt i det. Så är ju män! Ja, allt handlade om vad jag tyckte…”

Uppvaknade kan göra ont! Den känslomässiga baksmällan när hennes attraktion (och jag tänker inte främst på den fysiska attraktionen) har seglat iväg i horisonten, kan vara det värsta som du har upplevt.

Gör aldrig någonsin detta om du vill att det ska hålla mellan er:

  • Vara den som ständigt ska segra när det uppstår konflikter. Vi behöver emellanåt vara så starka så att vi kan lägga egot åt sidan och backa ur den egna övertygelsen.
  • ”Skoja” på hennes bekostnad, särskilt inför andra. Upplevelsen av att känna sig förnedrad är ett av de starkaste gifterna i en relation.
  • Ha ”kontakter” vid sidan om på FB och i meddelandekorgen. Gör upp med ursäkterna som du bär på!
  • Tala om för henne att hon bara ”krånglar” när det uttrycks avsaknad av samhörighet.
  • Missa att se hennes ansiktsuttryck och kroppsspråk i vardagen. Genom att kunna läsa av icke verbal kommunikation kan vi möta känslomässiga behov i tid.
  • Dela på arbetet hemma! Det kan låta föråldrat och basic, men ändå ser jag dem som ignorerar det självklara. Balans är en naturlag i tvåsamheten.

Alla gester och handlingar är delar i ett finmaskigt nätverk som bestämmer utgången mellan er. I slutänden handlar det om hur ni får varandra att må. Utan leenden, beröring, tillit, inkänning och respekt för den andres känslor är det dödsdömt. Vi kan åstadkomma mycket genom att börja leva medvetet.

Det finns en hel del män som utsätts för det som står i texten ovan. De kunde lika gärna varit en kvinna som begick misstagen. Det finns många nyanser i våra parrelationer! Det finns många män som kämpar för att nå fram till sin partner – utan gensvar!

Stå upp mot manipulation och härskartekniker – webinar torsdagen den 9/1 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach