Jag minns en vän som för flera år sedan sa: ”Jag har gett upp hoppet! Jag kommer inte att träffa någon. Det är bara att inse! Har ställt in mig på att det kommer att bli bra att leva som singel.” En månad senare var min vän upp över öronen förälskad. Han är fortfarande tillsammans med samma kvinna och de är ett fantastiskt fint par.

De allra flesta människor längtar efter någon som ska vara delaktig i att göra deras liv så bra som det bara går. En person som får oss att känna att vi inte vill vara någon annanstans än just i hans eller hennes sällskap. Någon att hålla om när vi ser vår favoritserie framför datorn i sängen, åka en tur med i ett begynnande vårlandskap, planera framtiden tillsammans med, gå runt i mataffären en torsdag då det ösregnar ute, älska och skratta…Det finns så enormt många dimensioner i tvåsamheten som drar likt kraftfulla magneter.

Nu skulle jag kunna leverera en av de största klyschorna som existerar i mina öron: ”Du måste älska dig själv först – innan du träffar någon.”

Hur många människor tror du att det är som älskar den egna personen?

Inte många: utan det handlar om att lära sig att respektera sig själv, och att ha vanor som gör att vi går upprätt genom livet. Och att kunna stanna upp och tänka/känna: ”Den här stunden i värmen är helt fantastisk! Konsten att kunna njuta av de ”små” sakerna – förnöjsamhet.

Igår var jag ute med min ena dotter och mamma på stan. Liksom min nya kära vän: en belgisk malinois. När min mamma och dotter var inne i butiker, njöt min vän och jag i solen. Flera fantastiskt trevliga människor stannade till och frågade om hunden vid min sida. Vänliga och avslappnade samtal som gav skön energi. Det jag vill få sagt genom den här upplevelsen: vi behöver inte gå ut och jaga efter möten. Potentialerna finns där ständigt. Du måste inte älska dig själv, utan vara närvarande, vilket för mig handlar om att träna sig i att vara öppen och känna tacksamhet.

Jag vet att vi alla genomgår perioder då vi känner oss allt annat än närvarande. Istället är det frustration och ensamhet som är våra följeslagare. Men jag vet att allt det där kommer att passera och ersättas av någonting som får dig att le igen.

Paradoxen när det handlar om att träffa rätt partner, är att både kunna känna stark längtan och samtidigt ”ge upp” – överlämna sig själv till att ovissheten är ok. Bli en god vän till den egna personen. Öka på kunskapen om vem du egentligen är Det syns så tydligt på vilka som nått dit. Det är attraktiva drag som utstrålar: ”Detta är en skön plats att hänga på!”

Jag önskar dig en fin lördag min bloggvän och tänk på att det är den 1 april!

Michael Larsen – relationscoach

Härskartekniker och narcissism – webinar den 11 april kl 20.00. Du är varmt välkommen!