Mannen säger något som jag tror att många är rädda för, men som vi inte alltid vill erkänna för oss själva. Och för andra:

”Tänk om kärleken tar slut…”

”Jag är rädd för att hon ska sluta älska mig.”

Vi utvecklar strategier för att inte behöva kännas vid vår sårbarhet: säkerhetsavstånd till andra, cynism, magiskt önsketänkande och extrem positivitet: ”allt som händer har en mening och så länge man älskar sig själv. Mister man en står det…”

Vi engagerar oss inte fullt ut i partnern eftersom ”filosofin” vi anammat är: ”jag har så många kraschade förhållanden bakom mig så varför skulle det hålla denna gången (rådande inställning i det undermedvetna)?”

Vi kan även utveckla ett kontrollbehov där vi bl.a. ser till att göra allt för den andre för att inte bli övergivna: ”så länge som jag ger fullt ut av min kärlek till henne/honom, kommer vår relation att hålla.”

Till kärnan: vi längtar efter att få känna oss älskade och få älska. Det ligger i de flestas DNA! Vi älskar och bär på rädslor i olika skepnader! Det är normalt och allt måste inte terapeutas/coachas till rätta. Vi är människor med allt vårt bagage.

Vi måste inte vara OS guldmedaljörer i självständighet! Det är ok att vara ängslig/panikslagen för att kvinnan eller mannen som du älskar av hela ditt hjärta ska tappa intresset. Du erkänner i alla fall det för dig själv!

Du är inte bepansrad med ”yes I can do it!” Vi har enorma tillgångar av styrka inom oss! Sårbarhet är en av dem! Att kunna säga till sig själv: ”jag behöver dig! Mitt liv skulle vara förfärligt tomt utan dig!”

Se upp för jagfanatism som lurar oss till tron/övertygelsen om att vi inte behöver andra människor. Vi kan definitivt hitta lycka och harmoni utanför en relation, men vi är inte oberoende av andra.

Vi behöver en identitetskärna inom oss som skänker självförtroende och en tydlig plats i världen, men även få känna samhörighet. Kärleken gör oss både starka och utsatta. Så många paradoxer i att vara människa!

Livet efter narcissisten – att komma vidare och rensa ut det toxiska – webinar onsdagen den 27/11 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach