Han tittar på mig med vad jag uppfattar som en frustrerad blick: ”jag förstår mig inte på kvinnor. Min sambo pendlar i humöret och det gör mig totalt förvirrad! Det som var sanning igår kan vara någonting helt annat idag. Jag försöker verkligen!”

Jag ler inombords: ”frustration kan vara bra. Det visar på en energi att vilja. Att du faktiskt inte gett upp. Likgiltighet är det värsta.”

Först av allt: känslor är sällan logiska (nyhet va?) och när vi försöker sätta etikett och analysera, är det lätt att gå vilse. Förnuftskartan fungerar inte i den emotionella terrängen.

Det sämsta vi kan göra när en partner känner sig orolig, är ledsen, arg, tom, anklagar etc. är att föröka prata bort känslan i henne/honom. Smarta manualer fungerar inte!

Häll aldrig bensin på elden genom att skruva på negativa känslor i dig själv. Träna dig i uppmärksam närvaro. Det ger impulskontroll och oändligt många fler valmöjligheter. Jag påstår inte att det är lätt: träning, träning, träning…. Du går inte på gymmet en gång i veckan om du vill ha resultat.

Konsten är att stå väl förankrat med fötterna i marken. En storm upphör inte för att vi beklagar oss, har ingående kunskap i meteorologi, hur låg och högtryck skapar enorma naturkrafter…

Det vi kan och bör göra, är att acceptera och bygga en grund inombords, så att vi inte tappar bort oss själva. Trygghet, lugn och riktning är dina starkaste vapen. Självklart har du all rätt att tänka och känna som du gör, men kom ihåg att det finns mer än känslor av irritation och icke förstående.

Det bästa du kan göra för dig själv är att jobba med den egna personen: läs uppbyggande böcker och artiklar, lyssna på föreläsningar, mental träning, se och lär dig relationsmönster, hälsosamma vanor, kasta bort smartfixarhatten i relationen till kvinnan vid din sida…

Men framförallt annat: lär dig att tycka om den egna personen. Inte den sociala fernissan och tillhörigheterna, utan du. Utan någonting annat än du. Då finns du på riktigt för en annan.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata? Kontakta michael@separation.se