Det är få saker som riktar strålkastarljuset mot glädje och kärlek som julen. Eller på relationskriser och ensamhet. Vi känner hopp eller hopplöshet. Under de närmaste dagarna blir det så väldigt tydligt hur vi har det i hjärtat.

Allting handlar om relationer: den vi har till andra, men framförallt den vi har till den egna personen. Människor som du kanske inte har valt att ha i ditt liv, kommer under de närmaste timmarna att vara tätt inpå. I vissa fall kryper det under skinnet på oss. Vi irriterar och retar oss på släktingen som pratar för mycket, lägger sig i, inte hjälper till, curlar barnen etc.

Oavsett vilken situation du befinner dig i, ber jag dig att tänka på ett par saker: människor är lärare. Ibland provocerande sådana! Vi hamnar i situationer där vi ställs inför val: att gå igång och bli irriterade/förbannade, eller förhålla oss på ett sätt som gör att vi mår bättre på insidan. Det finns så oändligt många saker, situationer och personlighetsdrag att reta sig på i den här världen. Människor är som de är och det finns ingenting som vi kan göra åt det. Förutom att välja hur vi ska förhålla oss till omständigheterna. Däri ligger friheten!

Se och skapa detaljerna. Det är det som gör skillnaden! Vi är upplevande varelser. Smaken på de olika maträtterna, förväntningarna i någons ansikte, en mjuk hand, glädjen att få ge…Omslagspapperet och det omsorgsfullt valda kortet som någon fäst på ett paket.

Du befinner dig kanske i ett tillstånd där du inte ens orkar försöka se de små och goda sakerna. Kanske är du ensam mot din vilja. Kanske lever du tillsammans med en partner där kärleken är borta. Livet är ständigt föränderligt och vi är delaktiga vare sig vi tror det eller ej. Vi kan påverka! Jag vet, därför att jag själv har varit paralyserad och uppgiven.

Oavsett om du känner lugn eller stress; ta någon minut med ett par djupa andetag framför en spegel. Se in i dina ögon. Endast ögonen! Du är här! I ett liv som är nu. Just den här dagen kommer aldrig någonsin tillbaka. Vem vill du vara? Vad vill du känna? Vad behöver förändras? Vilka bilder av verkligheten behöver du göra upp med? Kärleken vill oss väl. Alltid!

Jag önskar dig en fin Julafton min kära bloggvän! Allt det bästa till dig!

Michael Larsen – relationscoach