”Varför ska jag behöva peka med hela handen och ständig vara på gränsen till arrogant, för att han över huvud taget ska lyssna? Varför når inte det subtila och finstämda fram? Var finns den känslomässiga inkänningen?”

Jag hör det från klienter; kvinnor och män, om hur det skarpa läget, förhållandets yttersta krisläge, får en del människor att göra förändringar som är bra för tvåsamheten. Men uppryckningarna håller tyvärr sällan i sig mer än i ett par veckor. Vi vanemänniskor och faller snart tillbaka in i gamla mönster.

Varaktig förändring kommer från insikter och att kärlek är handling. En vilja att verkligen se sådant som förgiftar tvåsamheten och att agera. Att göra upp med en alltför snäv inställning och gammalt relationsbagage som drar ner.

Självreflektion är en huvudingrediens: ”när jag säger och gör detta upplever min partner troligen följande…”

”Hur är jag att vara tillsammans med? Hur är jag som person?”

Kvinnan fortsätter: ”livet är för kort för att jag hela tiden ska slukas upp av frustration över att inte känna mig respekterad, förutom då jag blir förbannad. Jag längtar efter ömsesidig förståelse. Vill vara med någon som bara har fattat det! Att känslan av samhörighet är allt!”

Alla kan utvecklas och uppgradera sin kommunikativa förmåga, men frågan är om vi ser och lägger energi på det som behöver göras? Det fungerar inte att säga: ”sån är jag bara!” Den levande kärleksrelationen kräver vår öppenhet och ödmjukhet.

Tankar min bloggvän?

Bryt dina destruktiva beteenden – webinar söndagen den 13/1 klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach