Han hade under lång tid resonerat: ”kvinnor är ombytliga och det är inte lönt att försöka förstå sig på dem. När man håller ett visst avstånd blir de mer intresserade och för mig har det fungerat i fjorton år!”

Tills han en dag läste ett långt brev som hans fru hade skrivit om hur hon kände sig i deras förhållande. Det var allt annat än vad han hade förväntat sig och på bara några sidor punkterade hon alla hans föreställningar om vad en kvinna önskar i ett förhållande! Att hon inte var lycklig i tvåsamheten gick inte att avfärda!

Inget av det som stod i brevet hade han gett en tanke tidigare. Inga reflektioner kring: ”hur får mitt sätt att vara henne att må? Hur känns det att vara nära min person?”

Alla klyschor kring vad ”kvinnor vill ha” var det bara att lägga åt sidan. Hans fru var ”ombytlig i känslorna” därför att hon hoppades, blev besviken, byggde upp nya förhoppningar som grusades av hans gå på stil. Hon kände kärlek men det fanns ingen mottagare vilket fick henne att börja stänga av för att överleva. Deras relation var ytterst nära slutet.

Mannen berättar: ”jag betedde mig arrogant! Jag var etthundra procent övertygad om att jag hade koll! Men vad visste jag egentligen? Hade kopierat min pappas och hans vänners känslomässiga avstängdhet. Och när jag blev äldre, allt som det pratades om efter fotbollsträningen…Och vänner i vuxen ålder som ytterligare förstärkte: ”det är helt meningslöst att försöka förstå sig på dem…kvinnor! Det gäller att leverera bara. Man har bara sig själv!”

När han läste brevet, insåg han att han inte en enda gång betett sig på ett sätt som visade henne att hon var den viktigaste personen i hans liv. Vid ytterst få tillfällen hade han verkligen lyssnat, eller ens varit intresserad av att lyssna till vad hon ville, önskade och behövde. Han kunde inte minnas något tillfälle då han inte svävat på ytan; slängt ut sig något ”smart” i förbifarten, varit kort och kantig.

”Jag såg inte ens att hon inte hade det bra tillsammans med mig! Allt handlade om min verklighetsbild! Det var som att hamna i en isvak när jag insåg hur hon kände. Hon hade levt med en kropp som kom hem på kvällarna, vistades under samma tak som henne och reste iväg två veckor om somrarna.”

När han läste att hon hade börjat tro att det var något som var fel på henne eftersom hon mådde som hon gjorde, blev han förtvivlad. Att han aldrig sett henne i ögonen då de älskade och körde en form av prestationsuppvisning, hade aldrig passerat hans sinne. Att han inte verkade kapabel att reflektera, visa sig sårbar genom att berätta om sådant som oroade honom, gjorde att hon drog sig undan i förhållandet.

Mannen berättar: ”jag hade ingen som helst aning om vad jag kände, förutom om jag var frustrerad, arg eller besviken. Det fanns ingenting däremellan! Som att bara se en eller två färger.”

Det är en stor sak att vakna ur den emotionella narkosen som fått oss att tro, eller rättare sagt, vara övertygade om att vi har koll. Få kvinnor lämnar ett levande förhållande.

Hur beter vi oss för att hon eller han ska kunna känna sig levande i vårt sällskap?

Självskadebeteenden i våra relationer och hur vi bryter dem – webinar ikväll söndag 18/3 klockan 20.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach