Han får ofta höra från kvinnan som han lever tillsammans med: ”är du svartsjuk älskling?” (skrattar och stryker honom över kinden). Samtidigt som hon har en kontakt i mobilen som inte hör hemma i ett förhållande. Mannen rationaliserar och trycker bort sin oro: ”jag är nog lite väl känslig av mig…”

Människor använder dem medvetet eller omedvetet: teknikerna som är till för att ge fördelar, kontroll, skuldbelägga, lägga ut dimridåer (”titta åt ett annat håll så att du inte ser vad som händer mitt framför dig”) etc. Genom som i exemplet ovan; göra så att partnern känner sig dum och osäker, kan kvinnan fortsätta som ”business as usual”.

I ett ohälsosamt förhållande kommunicerar inte människor från en empatisk och självreflekterande plats inom sig själva, utan från ”jag vill ha och kräver!” Inte: ”vad är bäst för oss båda?”

Några metoder som bryter ner:

  • Vi kan byta ämne eller skoja till det när partnern vill prata om sådant som är viktigt för henne eller honom.
  • Förnekelse: ”du inbillar dig bara!”
  • Stenmuren: stänger av all kommunikation och vägrar prata eller svara på meddelanden. En härskarmetod som är fruktansvärd att utsättas för.
  • Villkora kärleken genom sex: ”om du gör och beter dig så som jag önskar kommer du att få fysisk tillgång till mig.”
  • Barn och övriga familj spelas ut mot oss för att framkalla skuld och skam, vilket är ett ytterst effektivt instrument för att styra någon.
  • Offermentaliteten: ”det är du som är orsaken till mitt aggressiva beteende. Jag hade inte druckit så mycket om vi hade det bra tillsammans.”
  • Hot om att: ”du är utbytbar!”.
  • Luddig och diffus ”kommunikation” så att den andre inte ska hänga med i svängarna.
  • Spirituell romantisering: ”allt som händer har en mening! Ingenting kan stoppa att vi är själsfränder.”

Genom att börja ser igenom härskartekniker andra och i vår egen person, kan vi börja ”källsortera” och kasta sådant som bryter ner tilliten och kärleken mellan två människor.

I vissa fall behöver vi gå utan att vända oss om!

Jag vet att en del människor har fått lära sig tidigt i livet att ljuga då de känner sig emotionellt trängda, (kanske för att de växte upp med en dominant och känslokall förälder). Det är avgörande att göra upp med sådana mönster inom oss för att kunna leva i en autentisk tvåsamhet.

Härskartekniker och manipulation, subtila eller tydliga, är likt ett virus som förgiftar en partner, vårt jag och förhållandet.

Det som vi ser utan bortförklaringar kan vi göra någonting åt!

Stå upp mot manipulation & härskartekniker – webinar torsdagen den 19 augusti klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach