Ett barn söker sig till och behöver vuxna för att känna sig trygg och älskad. Vuxna förebilder som kommunicerar: ”jag ser dig! Dina upplevelser är sanna och jag tar dem på största allvar. Du är unik! Du är normal!”
Ett barn behöver få känna att hennes eller hans känslor respekteras och att föräldrarna är en stilla och säker hamn mot kaoset som pågår utanför och inombords.
Den unga människan behöver en spegel som hon/han kan se sig själv i. Spegeln är föräldern som den goda, kloka och förstående förebilden.
Människor, barn såväl som vuxna behöver lära att klä sina upplevelser i ord eftersom meningarna som vi lyckas formulera för oss själva och i sällskap med någon annan, skapar struktur och mening. Utan emotionella ”klädhängare” hamnar plaggen (känslorna) huller om buller vilket är receptet för psykisk ohälsa.
En narcissist vill ha, eller rättare sagt: kräver perfektion, beundran och att allt det som hon/han ser som distraktion; svaghet och ifrågasättande städas undan. Ingenting får skymma utsikten så att n-personen missar varje tillfälle till beundran.
”Strålkastarljuset på mig!”
N-personen förväntar sig sitt barns fulla lojalitet och försök till självständighet ifrågasätts omedelbart. Den narcissistiska föräldern kan pendla mellan att vara härskare och ”kompis” med sin dotter/son.
När barnet uttrycker egenvilja kan n-föräldern gå in i martyrskapet: ”det blir väldigt ensamt för mig när du åker till mamma/pappa i nästa vecka.” För att sedan gå in i det affärsmässigt manipulativa: ”ska vi åka till stan shoppa? Vi kanske skulle ta och boka in en resa under höstlovet…” Särskilt om det är din vecka med barnen.
När barnet ifrågasätter och är tydlig med sina behov, kan n-föräldern använda sig av den sofistikerade metoden gaslighting (gasljus) för att få barnet att börja tvivla på sina tankar och känslor. Saker som barnet har sagt kan förnekas av narcissisten: ”det har du aldrig sagt. Vi bestämde ingenting!” (även som så gjordes). N-föräldern ljuger obehindrat för att komma runt löften som givits.
Det bästa du kan göra för ditt barn är att ge din dotter/som utrymme till att uttrycka sina tankar och känslor. Ge kärlek, vilket även inkluderar gränser. Att lära barnet integritet är något av det mest kärleksfulla som vi kan göra.
Att ha barn tillsammans med en narcissist är extremt krävande, men kom ihåg att din kunskap i ämnet, liksom att kunna härbärgera egna känslor är avgörande. Var sårbar tillsammans med kärleksfulla och förstående personer, men inte inför n-personen eftersom det kommer att användas emot dig.
Michael Thor Larsen – relationscoach
Är det första gången.?
Hur gör man när myndigheter uppmanar till samarbete med den andra föräldern (som är en n-person) för barnens bästa? Jag försöker samarbeta så mycket som möjligt, men jag har en begränsad ekonomi och ett jobb att sköta, men n-personen kräver hela tiden mer av mig. Då upplever barnen det som om vi bråkar. Och när då myndigheterna uppmanar till mer samarbete känns det som ett slag i ansiktet.