Som nyförälskade är vi oftast en bästa version av oss själva; nyfikna, passionerade, generösa, öppna för förändring, lyhörda, sexuella, förstående, kommunikativa, spontana, trygga, äventyrliga…

Vi är förlåtande (om vi ens ser) gällande den andres små ”konstigheter” och tycker att det mesta är attraktivt och charmigt. Allt känns möjligt!

Under ett antal månader hålls sidor inom oss som inte alltid är så vackra i schack av bl.a. dopamin och oxytocin. Psyket badar i en förförisk cocktail som får oss att älska vårt ”nya jag!

Men så sakta men säkert dämpas den intensiva ”jag är fullständigt öppen och förhandlingsvillig gentemot dig.” Vårt mer realistiska jag träder fram och vi ser i oss själva, och/eller i den andre en: kompromisslös pedant, svartsjuk härskare, emotionell vampyr, trött sengångare, person som ständigt är på gång och saknar förmåga till lugn…

Men i bästa fall är det kärlek som tar vid när den ”psykotiska” förälskelsens slöja fallit till marken.

Våra personligheter (ett komplext nätverk av historia, vanor och beteenden) läggs in i ekvationen och så har vi en mix som antingen smakar fantastiskt, eller är rent giftig.

Vi har nu möjligheten att slipa av de vassa kanterna inom oss eller ohälsosamt stoiskt resonera: ”sån är jag!”

Personen som är ointresserad eller oförmögen till självreflektion kommer att göra dig olycklig. När ni är två som är lyhörda och öppna för att förändra mönster inombords för tvåsamhetens skull, ser horisonten ljus ut.

Ett förhållande har potentialen till att utveckla oss som människor, men tyvärr också att sänka oss till nivåer som gör att vi känner allt annat än respekt och kärlek. Livskraft fylls på eller töms. Relationsdynamiken är enormt kraftfull!

Håll utkik efter dessa egenskaper under dejting/lärakännafasen:

  • Har landat och kommit till någorlunda ro efter tidigare förhållande.
  • Som respekterar sin egen person utan att vara självupptagen.
  • Är genuint intresserad av att lära känna dig.
  • Beter sig på ett sätt som gör att du känner dig trygg och avslappnad.
  • Har förmåga att se hur det egna beteendet påverkar andra människor.
  • Impulskontroll när det gäller humör, alkohol, kritik och motgångar.
  • Ord och handling i någorlunda god synk.
  • Behandlar främlingar med respekt.
  • Förmågan till social empati (inte detsamma som social smidighet, vilket kan dölja ett narcissistiskt beteende).

Jag önskar dig en skön lördag min bloggvän!

Michael Larsen – relationscoach