vinna, självfötroende

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När ett förhållande tagit slut har jag sysslat med osunda självanklagelser. Har vänt ut och in på mig själv och ältat alla fel och misstag jag ansett mig gjort tills det gröpte ur självförtroendet. Till slut satt jag där och trodde på historien om att allt var mitt fel. Var en blek skugga av mitt rätta jag.

För den andre parten är det tacksamt när vi agerar så eftersom allt negativt strålkastarljus riktas mot oss själva.

DET KRÄVS TVÅ FÖR ATT SKAPA ETT FÖRHÅLLANDE. OFTA TVÅ TILL ATT FÖRSTÖRA DET. MEN INTE ALLTID…

En närmare titt på vad vi kan bli bättre på i våra relationer är bra. Men inte det där överanalyserandet som förlamar.

Har mött människor både privat och i arbetet som anklagar sig själva för att partnern t.ex. varit otrogen. Först har de blivit chockade, ledsna, arga och tomma. Sen kommer frågan upp: ”var det mitt fel? Bekräftade jag inte henne/honom tillräckligt? Är jag tråkig?”

Om vi inte känner oss tillräckligt bekräftade av vår partner är det vår uppgift att säga ifrån. När någon tar steget att vara otrogen är det ett val. Personen i fråga kunde sagt till om hon/han kände sig missnöjd med något i relationen: ”jag behöver bli mer sedd av dig. Jag önskar mer av detta…Kan vi inte göra så här?”

Indianerna i Nordamerika kallade vissa av de vita som kom till deras land för ”takers.” Det var de som bara var ute efter en sak: att vinna och ta åt sig så mycket som möjligt utan någon hänsyn till andra. Dessa personer finns även i relationer och ser inga fel i sina beteenden utan de benämner sig som ”livsnjutare, handlingskraftiga, utåtriktade” etc. De rationaliserar helt enkelt bort sina skuggsidor.

Se upp för ”takers” och tvinga inte in dig själv i hörnan av självanklagelser.

När vi åkt på känslomässiga smällar efter en kraschad relation är det bra om vi kan inse att vår uppgift är att återerövra självförtroendet. Det är den bästa revanschen.

Michael Larsen – livscoach