Det är en hel del som vi säger oss älska: ”jag älskar Italien! Jag älskar Thaimat! Jag älskar min nya Ipad!” Och alltför ofta hör jag människor säga att de älskar någon som behandlar dem kränkande: ”hon/han är innerst inne en helt fantastisk människa…Jag ser bortom den skadade delen i personen.”

Först av allt: vi älskar inte ett land, en maträtt eller en sak (vilket du vet), utan det är känslan som vi får av mötet med kulturen, vissa människor, upplevelsen av en maträtt eller att använda en teknisk enhet, som vi ”älskar.” Vi älskar känslan som vi får ut. Det är ett behov som vi får tillfredsställt.

Innerst inne älskar vi inte personen som behandlar oss illa, även om han/hon är ”snäll” mellan varven, utan det är lättnaden när det inte råder kaos, kvävande tystnad och bråk, som vi tycker är fantastisk.

Älska är ett verb – Att älska någon! Det betyder att vi i handling är på ett sätt som får den andra personen att känna att vi vill dem väl för hennes/hans skull.

Det är inte kärlek när vi tillsammans med någon tvingas att förråda och överge respekten och omtanken kring vår egen person. Självutplåning är inte kärlek!

En man påstår sig älska kvinnor, trots att han saknar all respekt för dem när han är ute på krogen eller är på resande fot i jobbet. Han njuter av jakten och kicken att göra det förbjudna när han går bakom ryggen på sin fru (som han också påstår sig älska). Det är själviska känslor det handlar om, inte kärlek. Frun är en del i det sociala arrangemanget som ger honom trygghet. Kvinnorna där ute, får honom att ”känna sig levande.”

En man slår ner på sig själv därför att relationen inte höll, trots att exet bara använde honom som ett redskap. Han utövar känslomässigt våld på sitt jag genom en massa självanklagelser: ”om jag bara hade gjort så istället…Om, om, om…” Kvinnan älskade sakerna som han kunde förse henne med. Ett tomrum som hon kunde hålla på behörigt avstånd genom ständig konsumtion.

Kärleken vill oss alltid väl och är mån om personen du. Vi älskar personen så därför ger vi av oss själva. Och samtidigt sker inte givandet på bekostnad av vårt personliga värde.

Michael Larsen – relationscoach