”Varför dras jag alltid till kvinnor som bara vill att jag levererar och som går igång på pengar?”

”Jag attraheras enbart av vackra och till naturen flyktiga kvinnor. Slutar alltid med att de lämnar.”

”Har aldrig varit med en normal, trygg, fullt ut omtänksam och närvarande man. Börjar undra vad det är för fel på mig som söker trasiga/icke närvarande män att ta hand om.”

Det är inte alltid lätt, ja ibland t.o.m. omöjligt att se varningssignaler under de första dejterna och månaderna tillsammans. Som människor har vi ett egenintresse av att visa de absolut bästa egenskaperna. Och även om farorna skulle läcka igenom slätar vi troligen över p.g.a. attraktionen. Det är först i backspegeln vi inser.

Frågan är vad vi dras till och varför? Och kanske ännu mer väsentligt – varför stannar vi i det destruktiva och varför gå tillbaka till det som skadar hjärtat?

De flesta av oss har någon form av emotionella sår och dessa är ofta inte särskilt snälla gentemot den egna personen, eftersom de söker läkning från utomstående källa: en partner! Vi ser inte helheten, vikten av självkänsla, integritet, genuin kärlek etc. Såren har en känslomässig laddning/koppling/svängningsfrekvens som reagerar på vissa specifika drag hos en partner.

När t.ex. hjälparen/räddarens väg möter missbrukarens, triggas krafter på det omedvetna planet igång. Istället för att gå åt ett annat håll tänker vi: ”men den här gången så! Nu vet jag bättre!”

Eller som mannen på restaurangen sa till en vän: ”jag blir bara förälskad i vingklippta kvinnor eftersom jag vet att de inte lämnar. De behöver mig!”

Hon eller han gör att du känner dig utvald och speciell. Unik i världen! Men hur många timmar per år går inte åt tårar, tvivel, otillräcklighet, ensamhet och frågor som likt en pytonorm krossar självkänslan? När den ligger i spillror är det bara att stanna kvar.

Skriv en lapp och fäst på kylskåpet eller lägg som text på skärmen i dator/smartphone: vilket/vilka mönster ser jag mig själv upprepa gång på gång? Hur kommer mitt liv att se ut om tre år från nu om jag kliver vidare på samma stig?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du någon att prata med? Kontakta michael@separation.se