De flesta människor längtar och söker efter en person som ska göra livet mer innehållsrikt och meningsfullt. Någon som vi kan dela en take away kaffe med i vintermörkret, att planera julen tillsammans med och vars andetag får sovrummet att kännas levande. Vi behöver varandra – dela kärlek med någon är en av de starkaste drivkrafterna som finns.

Kärleken finns som en kodsträng i vår DNA (även om inte alla har en aning om hur man visar den i handling) och det djupa behovet av fysisk och känslomässig närhet är en naturkraft som rör sig långt bortom förnuftet.

Och just p.g.a. denna naturkraft så glömmer vi emellanåt ett par viktiga saker:

  • När vi av hela hjärtat förväntar oss och hoppas på att en partner ska skänka oss fullständig mening, lycka och handlingskraft, så lägger vi en alltför stor del av ansvaret på den andre, vilket i sin tur gör oss extremt utsatta. ”Simtagen” måste komma från oss själva – ingen annan kan göra det åt oss.
  • En annan människa kan tillfälligt lindra det som gör ont i våra personliga sår. Särskilt under förälskelsefasen eftersom attraktionsruset fungerar som smärtlindrande. Men när detta bedövningsmedel börjar minska i effekt kommer gamla mönster upp till ytan igen.
  • För att vi ska kunna ge och ta emot kärlek, behöver vi se till att de emotionella ”kranskärlen” till hjärtat inte är blockerade av ”restavfall” från tidigare relationer. Vi behöver helt enkelt vara någorlunda hela för att kunna ha en hälsosam relation. Varken avstängdhet eller desperation bygger attraktion!

När vi lutar hela vår psykologiska/emotionella kroppstyngd mot en kvinna eller en man, uppstår en obalans i förhållandet som förr eller senare får det att rasa samman. Vi behöver kunna stå på egen hand. Självklart så faller vi alla emellanåt under livets stormar, men vi behöver hitta och odla våra egna rötter med rätt slags näring så att vi inte blir till kvävande klängväxter.

Det är avgörande att vi börjar jobba med att utveckla det egna självvärdet. Det kommer till oss genom våra vanor: alla de ”små” saker som du gör varje dag. Hur du tar hand om kroppen genom mat och rörelse. Hur du stärker din egen person genom kunskapen som du söker och tar in. Människorna som du har nära. Allt hänger samman och vi behöver respektera oss själv såsom vi respekterar en kär vän eller vårt barn.

I vilka sammanhang känner du dig som mest levande?

Kan du inte komma över ditt ex? Föreläsning online torsdag 14/12 kl 20.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach